Snart är Turkiet en diktatur, men Sverige välkomnar ledarna med öppna armar

- 10/03/2017, 12:17
Kurdo Baksi och Murat Kuseyri undrar hur Margot Wallström tänker
1 av 3

Kurdo Baksi och Murat Kuseyri undrar hur Margot Wallström tänker

TT/Privat/TT

2 av 3

Privat

3 av 3

COPYRIGHT SCANPIX SWEDEN / MAJA SUSLIN / SCANPIX

Debattörerna: "Varför väljer Erdogans toppolitiker att komma till Sverige? Svaret är enkelt: inget annat EU-land vill ta emot dem".

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Den 16 april genomförs en folkomröstning i Turkiet om utökade presidentbefogenheter. Om majoriteten av medborgarna i Turkiet röstar ja till president Recep Tayyip Erdogan grundlagsändringar kommer Turkiet förvandlas till ett enmansvälde, en diktatur.

All lagstiftande, dömande och verkställande makt kommer hamna hos den maktgalne Erdogan som drömmer om att bli sultan i ett neo-ottomanskt imperium.

Och på söndag startar en av Turkiets mest kända politiker, förre jordbruksministern och numera viceordförande i det styrande Rättvise- och Utvecklingspartiet (AKP) Mehdi Eker en röstvärvningskampanj för Erdogan i Sverige.

För oss som följt Eker under de gångna femton åren känns det osmakligt och märkligt att en av Erdogans viktigaste vapendragare och en hatpredikanter tillåts propagera mot kurder, armenier, aleviter, assyrier/syrianer, journalister, författare, homosexuella, kristna, judar, ja alla som inte tänker som Erdogan, i Sverige.

Hänger ni med nu? Det är en sådan man som i veckoslutet ska löpa gatlopp med frukostmöten och stormöten runt om i Stockholm för att rösta ja till grundlagsändringarna det vill säga rösta ja för fascism och diktatur.

Varför väljer en av Erdogans toppolitiker att komma till Sverige? Svaret är enkelt: inget annat EU-land vill ta emot honom eller hans regeringskollegor. Och inte ens självaste presidenten Erdogan har fått tillstånd att tala på valmöten i EU.

Österrikes förbundskansler Christian Kerz har officiellt meddelat att Erdogan försvårar integrationsarbetet i EU och meddelat att varken Erdogan eller hans ministrar är välkomna att driva valkampanj i Österrike. Dessutom anser han att hela EU ska följa hans exempel.

Inte heller Tyskland tillåter Erdogan-ministrar sprida hat och hot på sitt territorium. Den turkiske utrikesministern Mevlüt Cavusoglu och ekonomiministern Nihat Zeybekci har gång på gång nekats delta i valkampanjer i de tyska städerna och i Schweiz.

Så sent som i torsdags avbokade myndigheterna i den tyska staden Gagennau i delstaten Baden-Württemberg ett planerat valmöte med den turkiske justitieministern Bekir Bozdag. Just det inställda mötet med justitieministern retade gallfeber på den allt annat än den diplomatiske Erdogan: ”O Tyskland, era handlingar skiljer sig inte från de forna nazisternas.”

Därefter meddelade den holländske premiärministern Mark Rutte att Holland inte accepterar ett valmöte som den turkiske utrikesministern bokat den 11 mars i Rotterdam.

Men till Sverige vågar turkiska toppolitiker komma och valkampanja när de vill, utan att vår regering reagerar det minsta. I Sverige, som en gång i tiden var en stor humanistisk makt och fördömde Augusto Pinochets Chile och apartheid – Sydafrika är det knäpptyst när det gäller Erdogan.

Trots att regeringen med all säkerhet känner till den turkiske toppolitikerns valkampanjturné hörs inga protester i Rosenbad.

Med tanke på att Erdogan har strypt all yttrande- och pressfrihet i Turkiet, förstört flera kurdiska städer helt och hållet, låtit fängsla ledarna för det pro-kurdiska partiet HDP och förvandlat Turkiet till ett stort fängelse blundar den svenska regeringen för Erdogans springpojkar som nu vill flytta sin hatretorik till vårt land och skapa konflikter mellan olika invandrargrupper.

Ska det vara så här, utrikesminister Margot Wallström?

Kurdo Baksi,
Journalist och författare

Murat Kuseyri,
S
vensk-turkisk journalist