Hur kan du stötta ett varumärke som tar ungas liv, Frank Andersson?

- 11/03/2017, 12:16
1 av 3

TT/Privat

2 av 3

SCANPIX SWEDEN AB / MAJA SUSLIN / TT

3 av 3

Privat

Philip Mårtensson: "Det är dags att ni lyssnar på oss som vet vad missbruk innebär".

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jag måste ställa er mot väggen Patrick Ekwall och Frank Andersson. Så även spelbranschen. För jag kan inte förstå hur ni öppet kan säga att spelreklam leder till något positivt. Ni är inte ensamma, men ni är de som svarat på kritiken.

Nu när debatten är igång så kommer jag fortsätta skriva tills det sker en förändring. Jag gör det för morgondagens spelare som möts av erat utåt riktande och som inte kan hantera känslan spel erbjuder.

Spelbolagens aktievärden ökar för varje dag och det går inte att kringgå tanken om spelproblem när siffrorna speglar sig gröna med dubbla plustecken.

För att tänka logiskt så måste förlorarna öka i förhållande till vinsterna. Vi kan med andra ord fastslå att allt fler uppenbarligen har spelproblem. Vad som däremot inte kan konstateras är hur vi ska stötta problemspelare.

Allt fler uppsöker akutmottagningar för att få vård men blir hemskickade utan uppföljning. Det kan därför fastslås att spel tämligen påverkar personer i den utsträckningen att inte ens en läkare vet vilken behandling som bör påbörjas.

Missbruket av spel måste likställas med alkohol och narkotika rent konsekvensetiskt men att försöka få en individ att sluta spela med kemiska läkemedel är ingen melodi som fungerar, spelet består i din närvaro var du än befinner dig så länge du har en mobil, Ipad, eller dator tillgodo.

En avgiftning för en spelmissbrukare görs helt enkelt genom att strypa tillgången till den virtuella världen. Då skulle nog personen ifråga bli asocial till omvärlden på nätet och sin omgivning.

Det är nog dags att fastslå att spel är ett problem för många och att det inte finns behandlingsmodeller till de hjälpsökande.

KBT – behandlingar ges ut för orimligt höga summor som inte går att betala med ett frikort, behandlingar skattebetalare får stå för.

Ska vi verkligen låta människor sjunka så djupt att misslyckade självmordsförsök blir den sista vändpunkten. Även om man har ett aktivt val till att ta ansvar för sig själv så måste branschen någonstans ta ansvar för hälsoproblem.

Med det sagt undrar jag vem som egentligen är i behov av KBT-behandling. Är det spelaren eller marknaden? Nu verkar det som att bolagen är beroende av sitt egna kapital så även kända personer som ”måste” göra reklam för Leo Vegas på bästa sändnings tid.

Spel skördar liv, det kan inte den som inte finns längre ta ansvar för. Den skuldkänslan ska ni som framhäver missbrukare tänka på. Det är dags att ni lyssnar på oss som vet vad missbruk innebär.

Så länge det inte finns någon forskning så förblir jag och andra det sanna svaret på missbruk.

Jag tar ansvar för framtiden, gör ni verkligen det med eran marknadsföring?

Philip Mårtensson