Tomma burar: Därför befriade vi djur på tre kontinenter

- 11/03/2017, 14:17 -
1 av 2

Moa Karlberg/Tomma burar

Martin Smedjeback.
2 av 2

Martin Smedjeback.

Moa Karlberg

Martin Smedjeback: I djurfabriker över hela världen hanteras djur som maskiner eller livlösa produkter och inte som de komplexa och unika individer de är.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I februari befriade jag och tjugo andra djurrättsaktivister i nätverket Open Rescue International sex hönor, tretton kycklingar och arton kaniner från djurfabriker i Australien, Tyskland, Sverige och USA. Djuren togs till kärleksfulla hem i respektive land där de nu blir väl omhändertagna och inte längre riskerar att dödas.

Tillsammans med mina kollegor i aktionsgruppen Tomma burar befriade vi fyra hönor på en äggfabrik i Västergötland. Vi ringde polisen och berättade om vad vi hade gjort och skickade en chokladkaka till gården vi befriade djuren från.

I San Francisco, Berlin, Melbourne och Göteborg sitter människor just nu och äter sina hamburgare, dricker sin latte eller steker sitt ägg. Kan väl inte vara något fel med det, eller? Den israeliske professorn i historia Yuval Noah Hariri säger i sin bästsäljare Sapiens: en kort historik över mänskligheten att den moderna djurhållningen kan vara “det största brottet i historien”.

Är du medbrottsling? Jag var det i allra högsta grad. Jag åt under större delen av mitt liv kött, drack mjölk och satte i mig ägg. Jag har många liv på mitt samvete. Jag valde att titta bort när jag borde ha vetat bättre. Det var så mycket lättare att bara låtsas som om allt var bra och göra som alla andra.

I djurfabriker över hela världen hanteras djur som maskiner eller livlösa produkter och inte som de komplexa och unika individer de är. De allra flesta låses in under hela sina liv i fönsterlösa baracker som varken släpper in ljus eller frisk luft - ett öde som vi aldrig skulle utsätta en hund eller katt för.

De flesta djuren i köttindustrin dödas när de är bara barnet. “I Sverige har djuren det bra” säger många för att vi ska kunna fortsätta äta våra djurprodukter. Men detta är en lögn den svenska djurindustrin har lyckats lura oss med. Djurfabrikerna världen över är påfallande lika varandra, precis som andra moderna industrier.

I koalitionen Open Rescue International befriade vi några enstaka djur från fångenskap och en snar död för att vi vill utmana den grymhet och våld som vi helt i onödan utsätter djuren för. Men den största förändringen för djuren kommer att komma när fler och fler övergår till ett synsätt där djuren ses som individer istället för produkter, och en kost där delar av djur inte längre ingår. Då kommer jordbruket att växla om till att (enbart) odla mat från växtriket och upphöra att utnyttja och döda djur för mänskligt bruk.

Förändringen har redan börjat. I New York, Berlin, Sydney och Malmö sitter människor just nu och äter en delikat bönburgare, dricker en sojalatte eller äter en ljuvlig spagetti carbonara med havregrädde. Är du också redo att göra förändringen?

Martin Smedjeback,
Tomma burar