Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

M.K Lindén: Dags att nutidsanpassa lumpen efter dagens klena ungdomar

Martin K Lindén: "Ungefär så här kommer åtgärdsplanen behöva se ut".

Martin K Lindén skriver om lumpen och bortskämda ungdomar

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I och med att riksdagen klubbade igenom återinförandet av värnplikten stod det klart att dagens ungdomar, för första gången i sina små liv, kommer att behöva göra skäl för uppehället!

Och genast började det knorra i ledet av ängsliga, allergiska, bensköra och curlade milleniebarn.

Att lära sig skjuta AK-5 och få en exklusiv inblick i hur omvälvande sugig den svenska skogen egentligen är med sin 360-graders panorama av mygg, djävulskap och inget wifi, är uppenbarligen långt bortom deras lilla comfort zon.

Eller att bli flottist för den delen! Mönstra på en fregatt i den kungliga flottan, och där ute på böljan den blå, efter en schottis på akterdäck, få sin första gay-experience i kabyssen med en fellow jolly-sailor, precis som våra fäder och deras fäder före dem!

Tack, men nej tack! Milleniegenerationen betalar hellre någon fattig familjs söner att gå i strid för deras frihet isåfall.

I Metro skriver 16-åriga Lou att hon minsann inte kommer varken dö, eller döda för Sverige, och i Aftonbladet stämmer 17-åriga Malva in;

"Jag är inte intresserad av att göra värnplikten. Om jag blev tvingad skulle jag göra det, men inte frivilligt. Det låter kanske naivt, men jag vill inte att vi ska ha krig" (eh, vasaru saru? För det är ju exakt vad de som gör lumpen vill eller?).

Hon fortsätter; "Jag känner att jag kan bidra på andra sätt". Och här blir det ju lite oklart exakt hur 17-åriga Malva ser framför sig att hon ska bidra i händelse av krig, men jag blir inte förvånad om hon målat upp en bild i huvudet av hur hon stryker runt kring de ryska befästningarna med en dialogväst på sig.

Så vi står alltså inför utmaningen att få internetgenerationen, som får nervösa utslag och en ny bokstav i diagnosen bara man nämner ordet "sommarjobb", att gå i strid för fäderneslandet så som svenskar gjort i generationer sedan inlandsisen drog sig tillbaka!

Ja, det kommer minst sagt krävas drastiska åtgärder för att göra de här rekryterna till män! Och hoppsan, och där kom vi faktiskt lite osökt in på den första punkten! Från och med nu gör man inte pojkar till män i lumpen – man gör pojkar till hen!

Men det där är bara toppen av isberget. För att få generationen 99-00 att ens överväga att gå i kronans tjänst kommer det krävas omfattande nutidsanpassning av värnplikten. Ungefär så här kommer åtgärdsplanen behöva se ut:

Befälen:

Den här generationen blir väldigt lätt nervösa och hamnar i en negativ spiral av ångestkänslor om man sätter press på dem. Att rekrytera merparten av officerarna från landets Montessori-skolor istället för Militärhögskolan vore därför en nödvändig åtgärd.

Befälen, eller "militärfröken" som man också ska få kalla dem, skulle på så vis få en ökad förståelse för den värnpliktiges komplicerade känslor och hjälpa dem blomstra som individer.

Fler befäl vore också att föredra. Kanske så många som tre Fänrikar på varje värnpliktig, då det kan vara lite svårt att hålla reda på all utrustning själv. Och dessutom kan det vara skönt med lite bärhjälp om man ska i väg på någon utomhusaktivitet.

Militärgrader:

Vilken grad man har ska inte bestämmas av erfarenhet och utbildning! Alla kan ha orsaker till varför just de inte har orkat studera. Till exempel någon diffus diagnos som gör att man hellre vill göra nått kul än att vara med på lektionen.

Men det betyder absolut inte att skulle vara mindre löjtnant än någon annan för det! Alla är lika mycket löjtnant, oavsett bakgrund! Så det så!

Vid inryck borde militärfröken fråga alla vilken grad de identifierar sig med, och där efter tilldelas gradbeteckningarna. Och skulle det nu vara så att man inte kan identifiera sig med någon av de befintliga graderna så går det självklart alldeles utmärkt att hitta på en egen!

Ordergivning:

Sättet som befälen pratar på kan många gånger låta lite befallande. Den sortens retorik leder undantagslöst till att 00:orna drabbas av nedstämdhet, sura miner och allmän kinkighet.

Därför bör man formulera ordern så den inbjuder till dialog och eftertänksamhet. Typ så här: "Genusfanjunkarinstagrammare Karlsson, hur skulle du känna inför att omgruppera till stora dungen?".

På så vis ges Genusfanjunkarinstagrammare Karlsson möjlighet att känna efter om han ens vill omgruppera över huvud taget. Kanske det ser lite blött ut i stora dungen? Kanske han just lagt ut sitt liggunderlag på ett ställe där det finns 4G?

Revelj:

Alla är vi olika. Vissa studsar upp som en fjäder på morgonen, medan andra är lite pömsiga av sig och behöver vakna i sin egen takt. Att lämna reveljen flytande över förmiddagen vore alltså det bästa. Då erbjuds också de som tycker om att vakna i ett lugnare tempo möjligheten till en trevlig morgon. Plus att man hinner gå igenom sina notiser också!

Maten:

Uteslutande vegansk, och självklart anpassad efter var och ens osannolika allergier – så väl riktiga som de som är påhittade för uppmärksamhetsskull!

Uniformen:

Den där sverigeflaggan, eller vad den nu heter, som sitter på armen känns liksom ofräsch och för tankarna till Sverigedemokraterna! Då vi lever i ett mångkulturellt samhälle så borde man själv få välja vilken flagga man ska ha på armen. Och som grundutförande borde det vara självklart med hbtq-flaggan!

Utrustningen:

Att släpa runt på en stor stridspackning i skogen blir väl knappast någon lyckligare av?! Och det är inte särskilt bekvämt eller lugnande för pulsen heller om man råkar vara en 20-åring som spenderat hela livet inomhus och med samma fysiska kapacitet som en klimakterie-kvinna.

Nä, känner man att man får plats med allt man vill ha med sig ut i skogen i sin Håkan-tygpåse så räcker det gott och väl!

Strid:

Att tro att alla strider på samma sätt är lika ofräscht som bakåtsträvande. Det som känns rätt för någon vid sammanstöt behöver inte alls kännas rätt för någon annan.

Någon kanske vill köra växelvis framryckning, medan någon annan vill köra blixtlås. Någon (förmodligen de flesta) kanske vill försöka springa ifrån fienden istället.

Och vill man inte strida med ett vapen på grund av allas lika värde och sånt där så går det utmärkt att bestyckas med en dialogväst eller en visselpipa istället!

Musiken:

Musiken inom militären är minst sagt gammalmodig. Att stå på kaserngården och salutera fanan till skränigt trumpetande ger sammantaget noll feeling.

Istället borde man ta in en DJ från P3, typ Kakan Hermansson, som kan spela skivor när flaggan hissas och halas.

En annan sak som bör ses över är den där sommarlovssången "Gamla fria" som sjungs varje fredagsuppställning. Betydligt mer feeling om man sjöng "Lush life" med Zara Larsson istället.

Utbildningen:

Många av dagens ungdomar har en dålig erfarenhet av "utomhus". Man förknippar det ofta med ett obekvämt ställe utan wifi och laddningsmöjligheter.

Att istället förlägga hela utbildningen till det avsevärt mycket behagligare "inomhus" hade definitivt gjort den mer attraktiv för dagens ungdom. Eller helst av allt till det överlägset behagligaste "online".

Martin K Lindén

Vill du göra lumpen?

Mer:

Vill du inte göra lumpen? Det här kan hända om du vägrar