Stockholm

Soheila Fors: Nikes slöjor förvärrar kvinnoförtrycket inom Islam

1 av 3
. Foto: Privat/TT
2 av 3
. Foto: All rights reserved. vivienneballa.com / Vivienne Balla
3 av 3
. Foto: Privat

Soheila Fors: "Jag har inga problem med att flickor vill känna sig vanliga, bada eller sporta. Jag har problem med dessa religiösa plagg om de är påtvingade".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

I en frisk relation mellan människor kan relationerna vara av tusen olika slag. Relationen är full av grader och nyanser. Man kan vara främlingar, stå i samma hiss med ett leende och en nick när blickarna möts, man kan vara arbetskamrater, vänner, lunchätare, brevvänner, kurskamrater, frimärkssamlare och kolonilottsodlare.

Man kan ge sin parkeringslapp med mycket tid kvar åt någon av motsatt kön som just kom in på parkeringen. Man kan stå vid samma hållplats och vara arg tillsammans för att bussen är sen och man kan dela sorg över en olycka.

Relationen är först och främst inte mellan en man och en kvinna. Relationen är inte sexuell utan mellanmänsklig. Sedan kan man ha en relation av åtrå till sin älskare och av kärlek till barn och föräldrar. Så kan relationerna vara när de är som bäst, breda, djupa och mångfaldiga, ibland sexuella men oftast bara vänliga eller artiga.

Sedan finns det kulturer som underblåser övergrepp. Den består av män som skulle kunna ha normala relationer till andra människor och då främst kvinnor om de levt i ett annat sammanhang. Det kan vara allt från grupper på internet till killgäng i förorter till subkulturer i länder och ideologier.

Här är sexuella övergrepp och nedvärderingar ett inlärt beteende. Eftersom vi idag har en så begränsad förmåga att hålla två saker i huvudet samtidigt – det går helt enkelt för långsamt och är för jobbigt – så hjälper jag dig lite: Nej det gäller inte alla pojkar från Afghanistan, Somalia och Marocko. Det gäller säkert bara en minoritet men det gäller tillräckligt många för att vara ett samhällsproblem.

Den gör att vår flicka inte får röra sig på kvällen i en svensk småstad, hon och hundratusentals andra som måste börja tänka sig för. Det finns en ideologi i botten som skadar killgängets förmåga att relatera till andra människor som är svagare och mer utsatta än de själva. Vi kallar det för en våldtäktskultur.

Bottenfundamentet till våldtäktskulturen är en degradering av kvinnans människovärde. En kvinna är bara en halv man. När jag växte upp tvingade mina bröder mig att be om allt två gånger eftersom jag bara var en halv människa.

Kvinnan är ett halvt vittne och det krävs två kvinnliga vittnesmål för att uppväga en mans. Kvinnan är din åker som du plöjer och sår när du har lust. Kvinnan är hälften så intelligent som en man. Majoriteten i helvetet är kvinnor.

Kvinnans viktigaste bidrag till äktenskapet är hennes förmåga att tillfredsställa mannen sexuellt. ”Du har gett oss samma värde som åsnor och hundar” klagar favorithustrun till den religiöse ledaren. Kvinnorna ska vara i hemmet. Kvinnor ska inte klä sig utmanande. Visar de kroppen så betyder det att de är tillgängliga och så vidare.

Det finns tusen sätt att beskriva kvinnors underlägsenhet och de finns samtliga beskrivna i de heligaste källorna. Sexualiseringen av kvinnan är samtidigt febril och neurotisk. Relationen med henne är full av faror och fallgropar.

Fantasin gör allt till sexuella handlingar. Fatwor (rättsliga utslag) riktar sig mot att kvinnor ska äta bananer eller gurkor eller gnida sig mot en cykelsadel.

En annan fatwa som visar hur djupt skadade relationerna till kvinnorna är, säger "När en kvinna simmar i havet, som är ett maskulint ord, och vattnet rör kvinnans privata delar, blir hon en äktenskapsförbryterska och ska straffas." (The misguided Fatwas of the Muslim Brotherhood and Salafis).

Muslimska Brödraskapet är ingen kufisk liten sekt utan är sedan länge väl etablerade i Sverige med samarbetsavtal med Socialdemokraterna. För unga män programmerade med den bilden av kvinnan som lockande och farlig är stegen inte många till att bli del av en våldtäktskultur.

I en våldtäktskultur resonerar man nästan alltid på samma sätt:

Victimblaming - ett engelskt begrepp som innebär att man beskyller offret för övergreppet. ”Hon drack sig för full”, ”hon var alldeles för lättklädd”, ”det var nästan som att hon bad om det” kan det låta.

Slutshaming – hon är en hora! ”Hon är en slampa och slampor inte kan våldtas”. Att beröva någon människovärdet är alltid dörren in till övergrepp.

Överseende med sexuella övergrepp, alltså att trivialisera övergreppen med att förlöjliga händelseförloppet.

Den sista faktorn som brukar räknas upp är ett könsuppdelat samhälle. Relationen till kvinnan är neurotisk och djupt osund då man aldrig möts.

Föreställ dig alltså ett samhälle där flickorna levt i en annan värld. Pojkar och flickor möts varken i skolan eller under fritiden och om man skulle möta en flicka så är hon dold under tyg som gör varje naturlig kontakt omöjlig.

Allt man vet om flickor är snack mellan grabbarna och febriga fatwor enligt ovan eller förkunnelse från moskén där man ständigt talar om synd och helvete. Ta några av dessa socialt traumatiserade pojkar fostrade till att tro att lättklädda flickor är villiga och placera dem på en musikfestival i Sverige med flickor i shorts och linnen som hoppar till musiken ett par decimeter ifrån dem så är allt upplagt för en tragedi.

Eller om man kommer från en kultur där flickan aldrig, aldrig ser en man i ögonen till Sverige där flickor glatt samtalar med invandrarkillar. Hon har träffat en ny kompis, han har mött en kvinna som sänder tydliga signaler om hur villig hon är.

Det är här slöjor, hijaber, chador, burkor, burkinis och heltäckande idrottsdräkter kommer in. Jag har alltså inga problem med att någon bär slöja och så vidare, om det är grundat i hennes egen religiösa övertygelse. Jag har inga problem med att flickor och kvinnor vill känna sig vanliga, bada eller sporta.

Jag har problem med dessa religiösa plagg om de är påtvingade eller om man får betalt för att bära dem. Och jag har stora problem med den bild de tecknar av både mannen och kvinnan, mannen som ett sexuellt djur, närmast oförmöget att hantera sin lust och kvinnan som det ärbara bytet som ska hålla på sig tills det är dags att sära benen. Det här är inte tecken på ett sunt samhälle. Det här är symptomen på en våldtäktskultur.

Det här är ett inlärt beteende och inlärda attityder kan förändras. Religiösa sekter i Öst måste lära sig att en människa är mer än ett vandrande könsorgan och Väst måste ägna sig åt att omprogrammera unga människor så att de klarar av livet i ett öppet samhälle.

Soheila Fors

Håller du med?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.