Det är upp till oss kvinnor att stoppa osunda skönhetsideal

- 23/03/2017, 07:58
Matilda Winter
1 av 3

Matilda Winter

Privat/TT

2 av 3

Emil Langvad/TT

3 av 3

Privat

​Matilda Winter: "​Jag arbetar i en bransch där jag ständigt hör hur kvinnor nedvärderar sig själva".

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jag arbetar i en bransch där jag ständigt var dag hör hur kvinnor nedvärderar sig själva. Är det inte magen efter det tredje barnet, är det bysten som fått sig en förändring, hur bleka dom är under vintertid, hur deras ena byst är större än den andra precis som nästan hela världens befolkning har eftersom att vänstra sidan och högra sidan inte är identiska.

Om det inte är något av de jag nyss nämnde så handlar de om hur många kilos övervikt dem har. Om jag hade trott på varje människa som just sa den meningen ”nä men gud, jag ska ju gå ner några kilo” hade 9 av 10 kvinnor jag mött under 1,5 år bantat.

Tror ni 9 av 10 kvinnor bantar? Det tror inte jag. Jag tror att 9 av 10 älskar att frossa i godis och skölja ner det med coca cola.

Precis som jag gör. Men jag har blivit en expert på att boosta kvinnor som provar bikini i provhytten. Jag har blivit expert på att försöka få kvinnor att framhäva det som dem faktiskt är nöjda med. Förr trodde jag att missnöje var något som försvann med åldern.

Men de handlar inte om ålder, det handlar om det självförtroende som sitter inuti oss. Det handlar inte om hur många år det var sedan jag föddes. Givetvis är detta inte den poängen jag vill nå ut med om vilka meningar jag får höra under mina åtta timmar på arbetet.

Jag vill åt poängen hur vi kan nedvärdera oss själva så? Hur vi lägger ner så ofantligt med tid till att hitta fel på oss själva istället för att fokusera på alla de miljoner fantastiska saker vi kvinnor har.

Du som precis fått ditt andra barn och inte är lika nöjd med din byst. Jag förstår att det är en förändringsprocess (det förstår till och med jag som inte ens fött ett barn) Men tänk att just du har gett en ny människa ett liv, att du får möjligheten till att uppfostra en ny individ till en underbar människa.

Och du som gått ner 20 kilo, jag förstår att du vill ner de där fem till. Men glöm inte bort att du redan åstadkommit en helt otrolig insats. Jag förstår er/oss när jag står i provhytten kan betrakta varenda por jag har i mitt ansikte.

Men inte är jag ful för det. Inte skulle jag nedvärdera mig själv på grund av det. Så snälla älskade kvinnor glöm inte bort hur fina ni är. Och ja denna text skulle möjligen passat bättre att publicera på internationella kvinnodagen.

Men grattis kvinnor ni är helt underbara och unika även idag, trots att det inte är den åttonde mars. Snälla ni glöm inte de nästa gång ni ska stå där i det starka vita ljuset i provhytten och ska lägga en nedvärderande kommentar om er själva. Glöm inte skönheten kommer inifrån och inte från spegeln.

Matilda Winter