Marcus Birro skriver om terrorattacken i London
1 av 3
Marcus Birro skriver om terrorattacken i London - Foto: Privat/TT
2 av 3
- Foto: TT
3 av 3
- Foto: Privat

London skakas av terrordåd – Sverige välkomnar IS-krigare

Denna text är hämtad från bloggen Marcus Birro Blogg.

Marcus Birro: "Varenda människa som blir utsatt för den här typen av terrordåd är offer i ett krig som startats mot oss".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jag är och hälsar på i Riksdagshuset ibland. Jag träffar en god vän som är riksdagsledamot för KD.

Säkerhetskontrollen har alltid varit ganska trött och pliktskyldig. Min vän uppger vem jag är i en lucka och jag får ett inplastat kort med mitt namn på.

Men senaste gången för någon vecka sedan liknande det mer kontrollen vid en flygplats. Det var vakter och ett löpande band som man fick lägga sina grejer på.

Jag tänkte inte så mycket på det just då men jag tänkte på det när jag läste om ännu en terrorattack mot den fria, demokratiska världen som är vår demokrati, denna gång mot folkvalda i London.

En man mördade/slaktade fem stycken, bland annat en polisman, innan han själv sköts till döds. Ett stort antal människor blev svårt skadade, flera av dem livshotande.

Den engelska polisen har i samband med dådet gjort flera gripanden i Birmingham, en stad som också bilen gärningsmannen använde ska ha kommit ifrån.

Premiärministern har hållit ett känslomässigt och briljant tal om att inte vika sig för terrorn.

Polisen klassar det som ett dåd ”inspirerat av islamistiska terrordåd” som det heter.

IS har tagit på sig dådet.

Det sorgliga och bestående intrycket nu är hur lite folk orkar ta in vad det är som skett. Det är som om man sätter sitt helhjärtade engagemang i paritet med antalet döda. ”Fem stycken? Nåja, det är väl sådant här vi får leva med nu.”

Varför det?

Varför är det en naturlag att vi i den fria, toleranta och upplysta delen av världen ska lära oss att leva med hotet från religiösa militanta islamister som anser sig ha rätten att mörda vem och vilka de vill, när de vill, hur de vill?

Och varför håller så förtvivlat många människor käften om det? När jag skriver en sådan här text blir många mer förbannade på mig än på slaktarna? Vad är det för fel på er?

Hur kan ni leva med er själva när ni vägrar adressera barbariet? Vilka syften tjänar ni då egentligen?

Visst ska vi vara medvetna om hotet. Men låt oss för allt i världen aldrig bli så avtrubbade att vi räknar in sådana här dåd som en del av vår dagliga nyhetsrapportering. Varje gång är det ett förklarat krig mot oss som fria demokratier.

Varenda människa som blir utsatt för den här typen av terrordåd är offer i ett krig som startats mot oss.

I ljuset av detta nya terrordåd blir det ofta ännu mer upprörande att se svensk offentlighets fullständiga kollaps när det gäller de personer som varit och anslutit sig till terrorn och sedan kommit hem till Sverige igen. De har mördat, våldtagit, slaktat eller hjälpt andra att göra det.

De är ganska många. Tänk om en handfull av dem bestämde sig för att göra exakt det de blivit tillsagda att göra, nämligen utföra terror i sina ”hemländer”?

Då spelar det nog ingen roll att det står två vakter vid Riksdagshuset.

Marcus Birro

/
/
/
Vill du också få ut din röst?
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.