1 av 3
- Foto: Privat/TT
2 av 3
- Foto: TT NYHETSBYRÅN
3 av 3
- Foto: Privat

Victoria Kawesa (Fi): Sverige behöver antirasistisk feminism nu!

Victoria Kawesa (Fi):"Kvinnor misshandlas och mördas i sina egna hem, barn har inte mat för dagen och miljoner människor är på flykt".


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Varför behövs feministiskt initiativ i riksdagen? Vissa menar att vår politik redan finns där, vissa menar att den inte behövs alls. Vi menar att vår antirasistiska feminism är livsnödvändig.

Vårt samhälle står inför många svåra utmaningar som alltför länge ignorerats. Sjukvården nedmonteras, antalet fattigpensionärer ökar, fler och fler lider av psykisk ohälsa, personer som rasifieras drabbas dagligen av institutionell rasism.

Kvinnor misshandlas och mördas i sina egna hem, barn har inte mat för dagen och skolor och fritidsgårdar stänger, arbetare jobbar fler och fler timmar men ser ändå sin levnadsstandard sjunka.

Miljoner människor är på flykt från krig i världen men nekas asyl, människor i förorterna ser våldet öka på grund av brist på resurser och ökad segregation och samtidigt blir ett litet antal människor mer och mer förmögna.

Antirasistisk feminism är livsnödvändig av så många skäl att det för Feministiskt initiativ inte råder något som helst tvivel om att vi både måste och kommer att ta plats i riksdagen efter valet 2018.

Vi vet att Sverige inte måste ha alla dessa problem. Vi vet att det finns bättre sätt att forma vårt samhälle, ett samhälle där människor inte måste konkurrera mot varandra och där alla färdas väl genom livet.

För resurserna finns. Problemet är bara hur de fördelas. I dag äger världens 85 rikaste personer lika mycket som den fattigaste hälften av jordens befolkning.

Det visar att det system som skapats endast fungerar för en försvinnande liten del av mänskligheten. Detta är oacceptabelt! Det finns ingen anledning till att de orättvisor vi ser måste existera. Med teknologiska framsteg, vetenskap och solidaritet kan vi människor börja hitta nya sätt att leva.

Feministiskt initiativ vill införa sex timmars arbetsdag för att ge mer tid till att leva. Vi vill skapa ett rättvist pensionssystem där vi utgår ifrån de 20 bästa åren av arbetslivet. Vi vill skapa en mer human migrationspolitik som prioriterar människors liv över pengar.

Vi vill förbjuda nazistisk organisering. Vi vill bryta segregationen genom att engagera fler människor från socioekonomiskt utsatta områden och skapa en politik som inte endast är anpassad för den vita medelklassen.

Vi vill förhindra de multinationella storföretagens skattefiffel som varje år kostar skattebetalare miljarder kronor. Pengar som egentligen ska gå till folkets sjukvård, skolor och bostäder.

Många kommer säga att det är naivt och enfaldigt att tro på dessa visioner. Att det är omöjligt. Men faktum är att det är mer möjligt nu än någonsin. Vi måste bara organisera oss. Människor skrattade åt de som för över 100 år sedan organiserade sig för kvinnors rösträtt.

Men istället för att undra om det var möjligt fokuserade rösträttsrörelsen på vad som var rätt. Idag skrattar människor istället åt hur befängt det var att kvinnor då inte fick rösta.

Vi vill få människor att tro på framtiden. En framtid där en människas välmående inte står i motsats till en annans. Vi vill få människor att tro på deras egen förmåga att förändra.

Vi vill visa alla skeptiker att vi kan skapa en värld fri från förtryck, diskriminering och våld. Det går om vi tror på det. Vi gör det tillsammans!

Victoria Kawesa

/
FI
/
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.