MUF: Lycka till på högskoleprovet – det kan vara din sista chans!

- 31/03/2017, 14:08

Benjamin Dousa: "Alla unga som har det tufft hemma, lider av psykisk ohälsa eller fått orättvisa betyg har redan lidit nog".

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Nu på lördag är det dags för tusentals unga att sätta sig under flera timmar runt om i Sverige för att skriva högskoleprovet.

Tyvärr kan denna andra chans snart bli ett minne blott. För två veckor sedan presenterades Socialdemokraternas utredning där de kraftigt vill begränsa högskoleprovet.

Socialdemokraterna vill sätta en 19-årsgräns för att skriva provet, förkorta giltighetstiden och begränsa provet till endast tre gånger på tre år. Detta skapar högre trösklar för de som har haft det tufft under gymnasietiden att studera vidare.

Alla unga som har det tufft hemma, lider av psykisk ohälsa eller fått orättvisa betyg har redan genomlidit nog med motgångar.

Nu vill Socialdemokraterna förminska chanserna till högre utbildning ytterligare. Övning ger färdighet. För oss i Moderata Ungdomsförbundet är det en självklarhet att man ska få träna till högskoleprovet hur många gånger man vill.

Med Socialdemokraternas förslag får man bara skriva det en gång innan det är dags att söka utbildning. Det är orättvist och ger elever dåliga förutsättningar. Tänk om man har en dålig dag? Vad som behövs är fler vägar in till högre studier.

Högskoleprovet är inte perfekt i sin nuvarande form. Vi i Moderata Ungdomsförbundet vill att provet utvecklas och inte avvecklas.

Exempelvis skulle provet kunna innehålla ämnesspecifika delar. Den som vill bli ekonom svarar på en ekonomidel medan den som vill bli jurist svarar på vissa juridiska frågor. På det viset kan högskoleprovet i större utsträckning signalera om blivande universitetsstudenter klarar av studierna i framtiden.

Socialdemokraterna vill göra det svårare att studera vidare. Särskilt för de som har det tuffast. Vi kommer göra allt vad vi kan för att stoppa förslaget.

Den framtida drömutbildningen ska inte gå i kras på grund av Stefan Löfven. Lycka till på lördag, tänk på att högskoleprovet kanske snart begränsas!

Benjamin Dousa,
Förbundsordförande Moderata Ungdomsförbundet

Ska du skriva högskoleprovet?