Stockholm

Leo, 14: Det är inte Anna Kinberg Batras fel att Moderaterna krisar

Denna text är hämtad från bloggen leogerden.blogg.se.

1 av 3
. Foto: Privat/TT
2 av 3
. Foto: Adam Ihse / Adam Ihse/TT
3 av 3
. Foto: Privat

Leo Gerdén: "Ekonomiskt driver Moderaterna socialdemokratisk politik och värderingsmässigt någon form av Sverigedemokratisk konservatism".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Moderaterna är inne i en av deras djupaste kriser på mycket länge. I flertalet opinionsundersökningar ligger partiet under 20 procent. Förklaringarna till detta är många.

Många väljer i detta läge att skylla allt på en enda person, Anna Kinberg Batra. Men ett parti är så mycket mer än bara en partiledare.

Ett parti består av partistyrelse, riksdagsgrupp, anställda, distrikt, avdelningar, nätverk, syskonorganisation, men framförallt medlemmar. Utan medlemmars engagemang, vilja och tid finns inget parti.

På väg till skolan imorse stötte jag på tre moderater som delade ut flygplan vid Thorildsplans tunnelbanestation. Som vanligt var jag stressad till skolan och hann inte stanna och prata med dem, men som partipolitiskt aktiv kände jag engagemanget och viljan som fanns hos dem.

Det var tre personer med jackor med moderatloggan på och några flygblad. De här tre medlemmarnas driv och engagemang kommer att lyfta moderaterna och vända krisen. Politiker kommer längre och längre ifrån medborgarna, något som 2014 års demokratiutredning kunde slå fast. En av anledningarna är att färre väljer att engagera sig i politiken eller bli medlemmar i ett parti.

Förr fanns det politiskt aktiva i väldigt många hem runt om i Sverige, men idag är det inte lika vanligt. Det här skapade en närhet mellan medborgare och politiker, en närhet som börjar suddas ut.

Här har Centerpartiet en stark fördel. Vi är ett folkrörelseparti och började som ett förbund för landsbygdens fortsatta överlevnad. Även om det här var för över 100 år sedan, lever krafterna kvar i partiet. Att kunna leva och bo i hela landet, att få göra sina egna val i livet och att minska klyftan mellan stad och land. Partiet, slogans och valmanifest har bytt namn genom tiderna, men de grundläggande värderingarna finns fortfarande kvar.

Vi lyssnar på våra gräsrötter och varje medlem räknas. Många nya medlemmar som tidigare varit aktiva i andra partier märker och reagerar ofta på hur lite det märks vem i rummet som är ordförande, är riksdagsledamot eller vanlig medlem. Det här är något som moderaterna borde lära sig av.

Istället för att skylla på Anna Kinberg Batra, är det dags att börja ta tag i dem grundläggande problemen i partiet. Mer makt måste flyttas ut lokalt och fler beslut bör fattas av medlemmarna. För de och för dem vanliga medborgarna är inte SD-samarbete den viktigaste frågan just nu.

Många frågar sig nu vilken politik moderaterna egentligen står för. Liberalismen har försvunnit och de har istället närmat sig Sverigedemokraterna, en motpol till liberalismen. I den ekonomiska politiken är det svårt att se någon röd tråd.

Under Fredrik Reinfeldts tid stod skattesänkningar och att minska världens högsta marginalskatter högt upp på agendan. Under Moderaternas Sverigemöte lanserade Moderaterna ett antal förslag, däribland höjd moms för att kunna finansiera allmän förskola, höjt bostadsbidrag och bostadstillägg.

Ekonomiskt driver Moderaterna traditionell socialdemokratisk politik och värderingsmässigt någon form av Sverigedemokratisk konservatism.

Moderaterna borde istället hålla fast den liberalkonservatism som Reinfeldt stod för. Globalisering, sänkt skatt för vanliga medborgare och fler människor i arbete är frågor som skulle lyfta Moderaterna.

Ett parti är så mycket mer än bara en partiledare. De tre moderater som jag stötte på väg till skolan innehar den drivkraft som kommer rädda moderaterna.

Mitt tips till hela partiet är därför; Ge er ut på stan, knacka dör och lyssna på vanligt folk. Låt sedan dessa medlemmar vara med och forma partiet. Byt inte partiledare ett och ett halvt år före valet, men det är hög tid att börja arbeta med att förändra partistrukturerna.

Leo Gerdén

Vill du också få ut din röst?
Håller du med?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.