1 av 3
- Foto: TT/Privat
2 av 3
- Foto: JESSICA GOW/TT
3 av 3
- Foto: Privat

Fritidsledaren: Vi måste sätta struliga ungdomar i arbete

Christoffer Nielsen: "Jag är övertygad om att nyanlända som skjuts in i arbetslivet inte vill rasera allt genom att kasta sten på poliser"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Som tonåring var jag ganska obstinat och krånglig. Huvudet var på skaft men rastlösheten och umgänget gjorde att jag gjorde saker som av andra ansågs som både olagliga och felaktiga. Jag krossade rutor, stal saker, drack och rökte.

Jag slogs utan anledning, drevs av ett inneboende hat gentemot många och mycket. Mina föräldrar fördömde mina handlingar och de är vad andra kallar genomsnittliga medelsvenssons.

De satte gränser och fanns för mig, men trots deras försök att få mig på rätt bana ville jag vara i diket. Jag blev en gång i min ungdom kallad till rättegång för en misshandel jag begått.

Jag vågade knappt berätta för mina föräldrar vad jag gjort, jag hade ingen vuxen i skolan som jag ville anförtro mig till, däremot var det en fritidsledare där jag hängde som erbjöd sig att följa med. Vilket han också gjorde. Utöver det förstod jag snart att han trodde på mig. Jag fick ansvarsområden på fritidsgården. Fritidsledaren fokuserade på mina styrkor och såg bortom mina brister.

Han påverkade mig så pass att jag snart läste till fritidsledare. Mitt stundande fängelsestraff omvandlades till samhällstjänst och livet vände. Nog om mig, ni som inte förstått sensmoralen kan läsa vidare, ni andra, fortsätt ge ungdomar positiv feedback och var vuxna förebilder.

Genom ansvar växer man, oavsett om du är en avdelningschef på ett varuhus eller en vilsen tonåring. Vilsna ungdomar som inte har något att förlora kan lika gärna fortsätta kasta sten på polisen och dyka ner i sitt missbruk om varken samhälle eller vuxna ger dem det stöd de behöver.

Det hjälper inte att kalla dem ”stenkastande snorvalpar”. Ungdomarna i Örebro har genom att vandalisera försökt att få uppmärksamhet med epitetet ”Let the kids speak”.

Fel väg, ingen lyssnar på en när man är dum, men det hjälper inte heller att ignorera och beskylla, en verbal lavett får dem inte att sluta! Politik, samhälle och näringsliv har ett ansvar att erbjuda människor en meningsfull framtid.

”Idag beslutades att det integrationsprojekt, som Ronneby kommun startade för att skapa jobb för nyanlända, kommer att fortsätta nästa år. Ytterligare 3,4 miljoner kronor satsas på projektet. Över hälften av de nyanlända i Ronneby som varit med i projektet kommer att gå ut i jobb och den lyckade integrationssatsningen kommer därför att fortsätta även nästa år.”

Genom att satsa pengar kommer pengar åter. Jag är övertygad om att de nyanlända som skjuts in i arbetslivet inte vill rasera allt genom att kasta sten på polisbilar, de har ju något mer spännande som väntar dem.

Du kan som enskild person betyda så otroligt mycket för en annan person. Det kan räcka med några ord, en klapp på axeln, ett vägledande snack eller en knuff i rätt riktning. Fritidsledare och andra lågprioriterade yrken bör uppmärksammas och värdesättas mer.

Det är lätt att kritisera de som bryter lagar och paragrafer, men vi måste också kritisera de som stillsamt bara ser på. De som kastar sten, de vill något. Ta reda på vad de vill! Ge er ut i verkligheten och stöt på näringsliv, politiker och dig själv, ge dig ut och påverka personer i din omgivning.

Jag lovar, det är inte så svårt som du tror.

-------------------

Jag heter Christoffer Dotte Nielsen och har sedan jag blev dömd till mitt straff för nästan 20 år sedan arbetat med utagerande ungdomar i olika former, såsom i skolan, på fritidsgårdar och på HVB-hem. Jag har de senaste åren ägnat mycket av min fritid till att arrangera olika lokala arrangemang i min hemstad. Har jag under mina verksamma år lyckats påverka minst en ungdom, då är den låga lönen och allt slit värt allt!

Christoffer Nielsen

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.