Kurdo Baksi: Svenske Juan behöver din hjälp, Margot Wallström
Kurdo Baksi: "Juans situation är mycket allvarlig. Han hotas av utlämning till Peru, som knappast är känt för respekten för mänskliga rättigheter".
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
Den 65-årige svenske medborgaren Juan La Torre Carrasco greps i början av mars på sitt charterhotell på Kanarieöarna.
Han är inte anhållen av de spanska myndigheterna men han hindras från att lämna landet.
Orsak: Juans födelseland Peru lämnade redan 1992, för 25 år sedan, in en internationell efterlysning av honom.
Peruanska myndigheter påstod att han har hjälpt kommunistiska Sendero Luminoso i Belgien.
Det är bara det att Juan aldrig besökt Belgien – det kan ju de spanska myndigheterna snabbt ta reda på.
De spanska myndigheternas agerande mot Juan är anmärkningsvärt; Juan har besökt Spanien med jämna mellanrum de gångna tre decennierna utan att spansk polis brytt sig.
För mig som har känt och följt Juan och hans familj i mer än tre decennier i Sverige är saken klar. Det är politik bakom anklagelserna mot Juan – absolut inte juridik. Och jag känner väl till de peruanska myndigheternas anledning till förföljelse: Juans numera avlidna syster Augusta var gift med Abimael Gúzman, ledaren för Sendero Luminoso (Perus kommunistiska parti).
Just på grund av kärleksrelationen med Gúzman tvingades Juans familj fly Peru och söka asyl i Sverige i början av 80-talet. Trots att Juan aldrig haft samröre med Sendero Luminoso har Peru efterlyst honom via Interpol tillsammans med andra medlemmar i familjen.
För drygt tjugo år sedan avvisade Sverige Perus begäran om utlämningskrav Juans andra syskon, hans far och 96-åriga mor. För fjorton år sedan engagerade jag mig för en av Juans bröder som greps i Italien efter en peruansk efterlysning, men släpptes på fri fot.
Ingen i familjen har besökt Peru sedan ankomsten till Sverige.
Juans situation är mycket allvarlig. Han hotas av utlämning till Peru, som knappast är känt för respekten för mänskliga rättigheter.
Under tiden får han inte lämna Spanien och måste anmäla sig till polisen varannan fredag tills Spanien bestämmer sig. Med andra ord är Juan fånge i ett tredje land.
Juans situation är inte unik. Ett flertal svenskar med dubbelt medborgarskap har råkat ut för samma sak. Vad många inte känner till är att utrikesdepartementet följer principen om icke-inblandning i främmande staters myndighetsutövning när svenska medborgare frihetsberövas utan grund i utlandet.
Detta medför att när en svensk medborgare fängslas på grund av en pseudo-dom eller en politisk efterlysning i tredje land får hen rådet att finna sig i situationen och att UD bara kan "följa ärendet".
Människorättsperspektivet lyser helt med sin frånvaro trots att frihetsberövandet av till exempel Juan La Torre Carrasco saknar laglig grund och strider mot FN:s Genèvekonvention från 1951. Konventionen kräver resefrihet för flyktingar i alla medlemsländer som undertecknat den, men tyvärr respekteras inte denna rättighet när till exempel Peru kräver utlämning.
Att Peru jagar oliktänkande förvånar knappast mig. Det som förvånar mig mest är att Spanien och Sverige inte ställer upp för en oskyldig människa som för decennier sedan sökte sig till våra breddgrader för att slippa förföljelse.
Om Juan deporteras till Peru kommer han sannolikt att utsättas för tortyr och misshandel och tillbringa sitt resterande liv bakom galler.
Den enda makt som kan rädda Juan är utan tvekan Sverige genast inleder en aktiv diplomati för att påverka de spanska myndigheterna så att han kan återförenas med sin familj och fortsätter sitt normala liv i Sverige.
Så ställ upp för Juan, Margot Wallström. Det gäller hans liv.
Kurdo Baksi,
Författare och samhällsdebattör