Karwan, 23: Vi kan inte vara förvånade över attacken mot Stockholm

- 08/04/2017, 12:31 -
Drottninggatan.
1 av 3

Karwan Kareme.

Privat/TT

Stockholm.
2 av 3

Drottninggatan.

TT

Terrordådet.
3 av 3

Karwan Kareme.

Privat

​Karwan Kareme: "Vad jag vänder mig emot är politikers naiva inställning till terroristresor och hemvändare från kriget i Syrien".

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Det kan inte ha undgått någon av Sveriges 10 miljoner invånare, likväl som omvärlden kring det extremt fasansfulla lastbilsdådet i Sveriges huvudstad.

På vägen går människor vars syfte är att koppla av efter en intensiv arbetsvecka för välfärdssverige. Resultat? 4 döda och 9 allvarligt skadade. Det som aldrig fick ske, det har skett och mardrömmen är ett faktum för Sverige.

Det är mycket som i nuläget av uppenbara skäl är oklart, såsom vilka gärningsmännen är, motivbilden och om skottlossning har ägt rum i samband med dådet.

Vi måste skänka en omtanke till alla personer som på ett eller annat sätt har lidit av fredagens attentat. Vi får aldrig glömma det sjuka och orättvisa i att några få fick falla offer för terrorism och dess avskyvärda attack mot mänskligheten.

Motivbilden till dådet är i nuläget okänd. Men oavsett om motivet var politiskt, ideologiskt eller religiöst av en organisation eller en ensam gärningsman är motivet det samma som i alla andra terrordåd. Motivet är alltid att sprida skräck. Terroristernas syfte är att få samhällen att sluta sig och bli lamslagna av skräck. Det kommer vi aldrig låta ske, varken igår, idag eller för all framtiden!

Det har skrivits en hel del om händelsen på sociala medier och kritik mot Sveriges regering är omfattande. Vad ska Sveriges politiker göra åt att det finns okända personer som kapar en lastbil och i full fart kör en sträcka på 550 meter under en fredag mitt i Stockholm?

Hur ska polisen och politiker förhindra detta? London, Berlin, Bryssel, Istanbul med flera har inte lyckats.

Jag är djupt bestört av händelsen och önskar mig att detta är sista gången något sådant sker, men jag är dessvärre inte förvånad.

Dessa typer av dåd går inte att förhindra men det går att förebygga. Vad jag däremot vänder mig emot är politikers naiva inställning till terroristresor och hemvändare från kriget i Syrien. Hur kan ett land som Sverige inte ha förbjudet detta långt innan? Hur kan Sverige inte sätta dessa personer bakom lås och bom istället för att ger människorna rehabilitering in i det svenska samhället.

Det finns mycket vi i Sverige kan göra och som vi också gör. På kort tid har familjer öppnat sina hem och landet har slutits samman.

Problemet är dock att sådana händelser får oss samlade och enade i några få dagar och därefter fortsätter landet att gå i olika riktningar och kärlek svalnar av mellan medborgarna på grund av olikheterna sinsemellan.

Låt inte Sverige bli ett land där terror sker utan konsekvenser. Vi måste utvisa medborgare med dubbla medborgarskap som begår illdåd i landet, oavsett vad. Det är inte Sveriges ansvar att rehabilitera dem efter avtjänat straff!

Vi måste leva våra liv utan fruktan och rädsla för vad som kan ske men vi måste alltid vara vaksamma i en osäker värld. Sverige måste även delta i inbördeskriget i Syrien och bidra med att krossa terrorismen i landet.

Sverige kommer aldrig vika sig för terrorister. Sverige är starkt och gripande av terroristerna kommer att ske. Terroristerna kommer aldrig att vinna över Sverige.

Karwan Kareme