IS.
1 av 3
Elaine Eksvärd om terrorattacken. - Foto: TT/Privat
Drottninggatan.
2 av 3
Polisen. - Foto: TT
IS.
3 av 3
Elaine Eksvärd. - Foto: Privat

Elaine Eksvärd: Vi får inte låta lastbilsattacken göra oss rasistiska

Elaine Eksvärd: "Vi kan aldrig stämpla alla anhängare som terrorister för att ett fåtal gör vansinnesdåd".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Idag vajar den på halvstång i mitt hjärta, vår älskade flagga, vårt fina Sverige. Jag tänker på alla de som drabbades igår, vi drabbades. Jag tänker också på vad som föds av dåd som detta. Att varken tänka eller prata om det är direkt farligt.

Terrorister och rasister. Så mycket hat, så mycket gemensamt. Låt inte deras frön så i era hjärtan. Dåd som det igår föddes av sådana frön.

Terroristen har förmodligen fått i sig att svenskar är onda som ska dödas, ett helt folk. Att då låta rasister föra samma resonemang mot ett helt folk är att göra terroristernas ärende.

Därför är det viktigt att vi dealar med oss själva, de frön av hat som kan uppstå. Koncentrera hatet till terroristerna. Hatar vi ett helt folk, då är det ingen skillnad på oss och terroristen som körde lastbilen.

Det finns de som säger att vi inte kan tänka på Ahmed i pizzerian. Att det drar fokus från offren. Personer som påstår det skapar falska dilemman som Bush tyckte om att skapa 2001 ”Either your with us or your with the enemie”.

Retoriskt är falska dilemman riktigt farliga i dessa lägen, i synnerhet när det ena inte utesluter det andra. Du kan tänka på offren och de problem som uppstår ur dåd som dessa. Det finns de som påstår att ens nämna problematiken som uppstår kring dåd som detta är att sätta offerkoftan på invandraren.

Tanken är så absurd att det saknar motstycke och det är dessutom en naiv tanke, att tro att dessa jävla terrorister inte bara dödar människor utan också föder hat mellan människor om vi inte pratar om det.

Tänk vad många svenskar som inte vågat stoltsera med flaggan på grund av ett fåtal rasister. Tänk vad många muslimer som inte vågar erkänna sin religion på grund av ett fåtal terrorister. Vi kan inte låta en liten vrickad del av befolkningen kidnappa varken en flagga eller en religion.

Jag är själv inget fan av religion, men jag skulle aldrig stämpla alla anhängare som terrorister för att ett fåtal gör vansinnesdåd. Lika lite som jag skulle stämpla mig själv eller en granne som rasist bara för att vi hissar den svenska flaggan.

Vi tar inte fokus från offren. Tvärtom. Vi lider med dem och förebygger genom att prata om det terroristerna gjort och de hatbrott det kan föda. Precis som läkaren kan prata om en tumör och de symptom den kan orsaka.

Att utesluta symptomen är att förebygga för att nya tumörer ska växa. Vi får inte vara naiva. Stockholm reser sig i kärlek och avsky mot en grupp – terroristerna. Och de som kommer surfa på en annan hatvåg kommer vi överrösta.

Elaine Eksvärd

Det här vet vi om terrordådet i Stockholm:

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.