Elaine Eksvärd: Vi får inte låta lastbilsattacken göra oss rasistiska

- 08/04/2017, 11:32 -
IS.
1 av 3

Elaine Eksvärd om terrorattacken.

TT/Privat

Drottninggatan.
2 av 3

Polisen.

TT

IS.
3 av 3

Elaine Eksvärd.

Privat

Elaine Eksvärd: "Vi kan aldrig stämpla alla anhängare som terrorister för att ett fåtal gör vansinnesdåd".

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Idag vajar den på halvstång i mitt hjärta, vår älskade flagga, vårt fina Sverige. Jag tänker på alla de som drabbades igår, vi drabbades. Jag tänker också på vad som föds av dåd som detta. Att varken tänka eller prata om det är direkt farligt.

Terrorister och rasister. Så mycket hat, så mycket gemensamt. Låt inte deras frön så i era hjärtan. Dåd som det igår föddes av sådana frön.

Terroristen har förmodligen fått i sig att svenskar är onda som ska dödas, ett helt folk. Att då låta rasister föra samma resonemang mot ett helt folk är att göra terroristernas ärende.

Därför är det viktigt att vi dealar med oss själva, de frön av hat som kan uppstå. Koncentrera hatet till terroristerna. Hatar vi ett helt folk, då är det ingen skillnad på oss och terroristen som körde lastbilen.

Det finns de som säger att vi inte kan tänka på Ahmed i pizzerian. Att det drar fokus från offren. Personer som påstår det skapar falska dilemman som Bush tyckte om att skapa 2001 ”Either your with us or your with the enemie”.

Retoriskt är falska dilemman riktigt farliga i dessa lägen, i synnerhet när det ena inte utesluter det andra. Du kan tänka på offren och de problem som uppstår ur dåd som dessa. Det finns de som påstår att ens nämna problematiken som uppstår kring dåd som detta är att sätta offerkoftan på invandraren.

Tanken är så absurd att det saknar motstycke och det är dessutom en naiv tanke, att tro att dessa jävla terrorister inte bara dödar människor utan också föder hat mellan människor om vi inte pratar om det.

Tänk vad många svenskar som inte vågat stoltsera med flaggan på grund av ett fåtal rasister. Tänk vad många muslimer som inte vågar erkänna sin religion på grund av ett fåtal terrorister. Vi kan inte låta en liten vrickad del av befolkningen kidnappa varken en flagga eller en religion.

Jag är själv inget fan av religion, men jag skulle aldrig stämpla alla anhängare som terrorister för att ett fåtal gör vansinnesdåd. Lika lite som jag skulle stämpla mig själv eller en granne som rasist bara för att vi hissar den svenska flaggan.

Vi tar inte fokus från offren. Tvärtom. Vi lider med dem och förebygger genom att prata om det terroristerna gjort och de hatbrott det kan föda. Precis som läkaren kan prata om en tumör och de symptom den kan orsaka.

Att utesluta symptomen är att förebygga för att nya tumörer ska växa. Vi får inte vara naiva. Stockholm reser sig i kärlek och avsky mot en grupp – terroristerna. Och de som kommer surfa på en annan hatvåg kommer vi överrösta.

Elaine Eksvärd

Det här vet vi om terrordådet i Stockholm: