Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Det är farligt att säga, "vad var det jag sa", Leif GW Persson

1 av 4

Privat/TT/TT

2 av 4

TT

3 av 4

TT

4 av 4

Privat

Debatt | 08/04/2017 13:48

Jörgen Astonson: "Deras åtgärder som de menar att vi inte lyssnat på vore hundrafalt värre angrepp på Sverige än det de tror sig förhindra"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Vi borde ”lyssnat” tyckte de av mina motståndare som igår sökte sig till min Facebooksida "SD är lika med rasister". För då hade detta aldrig hänt. Lastbilsattacken på Drottninggatan alltså. Triumfatoriska och fyllda av ny energi verkade de tycka att deras dag hade kommit. De menar att om vi bara lyssnat på dem så skulle allt gått väl.

Men kommer de någonsin förstå att deras åtgärder, som de menar att vi inte lyssnat på, vore hundrafalt värre angrepp på Sverige än det de tror sig förhindra. Plus att det bara skulle alstra mer hat, större motsättningar och fler terrorister.

Bara en dåre menar att den som inte håller med mig har bara inte förstått än. Eller lyssnat. Jag har både lyssnat och förstått vad det är muslimhatarna vill göra. Och jag anser fortfarande att deras åtgärder är samma eller värre än det terroristerna vill uppnå.

Ett slut på vårt öppna samhälle och vårt demokratiska system. Det är vad fascister vill och det är vad jihadister vill.

Ett öppet och fritt Europa och Sverige är den riktigt stora bilden. Den som omfattar sekler och hundratals miljoner människor. Den kan inga terrorister förstöra och det vet de. De måste förlita sig på att vi gör det själva. Det är detta diskussionen måste handla om.

Enskilda terrordåd är faktiskt den lilla bilden. Det låter så cyniskt när man säger det. Men det har utkämpats världskrig för att försvara Europas frihet och demokrati från despoter.

Miljoner människor offrade sina liv för den. Så höga pris har man betalat. Så stort är det.

Och det är fortfarande skyhögt större sannolikhet att dö i en bil eller buss till jobbet än att dö av terrorism. Attacken är en tragedi främst för offren och de anhöriga.

För oss andra och för det svenska samhället har ingenting stort förändrats.

Och Leif GW Persson, för i helvete vi vet. Alla visste. Man behöver man inte vara professor för att veta det. Det utan jämförelse ihåligaste någon kan säga idag är "jag varnade för detta". Eller "vad var det jag sa".

Jörgen Astonson

Håller du med?