Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Kriminolog Nina Rung: Efter attacken måste vi vara källkritiska

- 10/04/2017, 17:17
1 av 3

TT/Privat

2 av 3

TT

3 av 3

Privat

Nina Rung: "Låtsasnyheter sprider historier utan uns av sanning och en helt annan man än den misstänka gärningsmannen hängs ut"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Terrorism handlar om att med hjälp av våld mot oskyldiga människor tvinga fram beslut som är fattade på grundval av rädsla.

Det terroristen vill är med andra ord att skapa tillräckligt mycket skräck och fruktan för att politiker, beslutsfattare och medborgare ska fatta beslut eller begå handlingar de annars inte skulle ha gjort.

Terror vill rädsla. Terror vill ha splittring, misstro och hat. Vi kan redan se hur terroristattacken på Drottninggatan i Stockholm för ett par dagar sedan låter hat och splittring sippra in.

Låtsasnyheter sprider historier utan uns av sanning om vad som hände där på Drottninggatan och en helt annan man än den misstänka gärningsmannen hängs ut med bild och namn och får så mycket hot att han inte vågar låta barnen gå ut.

Just nu lever vi i en tid där många uppfattar att deras känsla kring hur världen ser ut är mer sann än vad fakta om världen är. Därför kan Trump påstå att han hade störst publik någonsin vid en presidentinstallation, något som satellitbilder tydligt tillbakavisar.

Därför kan han säga att det är vinklade media som rapporterar och att de presenterar ”alternativ fakta”. Men alternativ fakta är inte fakta. Det är lögn. Nu när nätet finns så blir inte experter, erfarenhet och forskning något som eftersträvas utan bara någons känsla av att Sverige håller på att gå under eller att skolan och sjukvården är på väg mot botten räcker för att så frön av misstro mot hela systemet.

Nu mer än någonsin måste vi därför vara källkritiska. Vi kan inte gå på “sanningar” som egentligen är lögn. Jag vet inte hur många gånger jag på bästa sändningstid hört någon säga att: “det får man ju inte säga i det här landet”. Det som inte får sägas uttalas alltså i några av de mest sedda programmen på TV.

På enormt stora plattformar på Twitter, på bloggar och i intervjuer i tryckta tidningar. Så, då måste en fråga sig: är det sant? Nej, det är en känsla eller uppfattning som sprids så att vi ska börja misstro media. Och misstror vi media börjar vi också snart misstro vårt system och varandra.

Men det är ju precis det som terror vill. Så frön av misstro, hat och splittring. Ju mer vi splittras och ju mer vi ställer oss på var sin sida ringhörnan – desto svårare att mötas och att ifrågasätta sina egna och andras utspel. Terror sprider skräck. Om vi låter den.

Maciej Zarembas redogör i en artikel i Dagens Nyheter för en forskningsrapport om Frankrikes nivåer av tolerans och rädsla. Mätningen (som gjorts sedan 1990) visar att fransmän är mindre rädda och mer toleranta mot till exempel muslimer efter terrorattackerna i Paris och Nice.

Och det inger hopp. Hopp om att vi inte låter terrorister bestämma över våra tankemönster och vår gemenskap. Det inger hopp när tiotusentals människor samlas alldeles invid Drottninggatan två dygn efter terroristattacken och i armkrok håller en tyst minut. Det inger hopp när polis och räddningstjänst gör sitt yttersta för att rädda, skydda och försvara demokratin som terroristerna vill sätta i gungning.

Det inger hopp när människor släpper vad de har för händer och hjälper varandra över gatan, tröstar varandra och vänder terrorn ryggen. Låt oss fortsätta så. Känna tillit, hopp och medmänsklighet. Att vi värnar det som byggt vår demokrati.

Att vi har transparenta system, ett land med en av världens lägsta korruption, att vi har fri media som rapporterar om det som faktiskt sker. Som att det blir bättre i världen. Också i Sverige. Svensk sjukvård, skola och samhällsinstanser håller extremt hög nivå vad än en företrädare för en myndighet för tillfället känner.

För mest av allt när alla har tillgång till att basunera ut sina åsikter och känslor måste vi fråga oss: är det sant?

Nina Rung