Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Att SD använder dödsoffer som slagträ i en rasistisk kamp är ett hån

Denna text är hämtad från bloggen leogerden.blogg.se.

1 av 4

Privat/TT/TT

2 av 4

TT

3 av 4

TT

4 av 4

Privat

Debatt | 11/04/2017 20:44

Leo Gerdén: "Det går inte att använda händelsen som argument för att stänga tusentals flyktingar ute från Sverige".

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Ett terrordåd har drabbat Stockholm. Fyra personer döda, ännu fler är skadade. Terrordådet har skapat rädsla hos stockholmare, svenskar och människor runt om i världen som sörjer det hemska som har inträffat.

När rädsla sprider sig är det många som söker svar, ibland alldeles för enkla i en mycket komplicerad fråga. Enkla svar ger enkla lösningar. Enkla lösningar skapar fler komplicerade problem

Så fort något sådant här inträffar sprids rasistiska myter och lögner. På sociala medier och i kommentarsfälten propageras det för stängda gränser och ”vad var det vi sa!”.

Ingen har påstått att vi är skyddade från terrorism. Tvärtom visste många av oss att det bara var en tidsfråga innan även Stockholm skulle drabbas.

Att sprida rykten och myter kring det som har hänt är en skymf mot de drabbade. Att använda dödade som ett slagträ i en rasistisk kamp för slutenhet och motsättning är ett hån. Bilder på de dödade sprids för att svartmåla nyanlända. Religioner utpekas som orsak till terrorism. Enkla svar på komplexa problem.

En lokal SD-förening, SD Höganäs, är ett av alla exempel. De delade samma dag som terrorattentatet en artikel av Jimmie Åkesson med rubriken ”Muslimer är vårt värsta utländska hot” och skrev att den ”är högst aktuell idag”.

De påstod att gärningsmannen representerar en hel grupp av människor. Men det slutar inte där. På grund av dessa fördomar och rykten lyckas de också dra slutsatsen att Islam är ett hot mot Sverige, och underförstått innebär detta att vi måste stänga gränserna.

SD har också på Twitter skrivit ”Asylförvar ökar vår säkerhet” och delar ”avslöjanden” från Avpixlat om terroristen.

SD Höganäs är långt ifrån de enda som försöker vinna billiga politiska poänger efter den här hemska händelsen. Hatet sprids på högerextrema sidor, i kommentarsfälten och på sociala medier.

SD:s partisekreterare Richard Jomshof twittrade även falska citat från en präst. Det gäller att, som alltid, källkritiskt granska det en läser.

Vi kan inte låta en enskild gärningsman påverka vår bild av en hel religion eller grupp. Vi får inte heller låta den enskilda gärningsmannen påverka den svenska migrationspolitiken. Det kommer bara skapa ytterligare motsättningar, vilket är precis det terroristerna vill.

Att låta politiken, opinionen eller samhället påverkas av en sådan här händelse är att låta terroristerna vinna. Det går inte att använda händelsen som argument för att stänga tusentals flyktingar ute från Sverige, och låta ännu fler dö på medelhavet.

Istället för att sprida hat och rasism, måste vi visa vårt stöd till de anhöriga och hjälpa varandra. #Openstockholm visar hur mänskligheten är så mycket starkare än enskilda terrorister. Stockholm kommer att hämta sig. Tillsammans går vi vidare, även om det känns svårt och tungt just nu.

Att använda dödsoffer som slagträ i en rasistisk kamp är ett hån mot dödsoffren, de skadade och de anhöriga.

Att vinna billiga politiska poänger innan utredningen har fastslagit motivet, visar på högerextremismens respektlöshet och faktaresistens.

Leo Gerdén

Vill du också få ut din röst?
Håller du med?