Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Varför tycker Polarn O. Pyret att 1-åringar behöva dölja sina bröst?

Denna text är hämtad från bloggen FINA LYAN - Liw Olausson.

1 av 2

Privat/Privat

2 av 2

Privat

Debatt | 12/04/2017 08:53

Liw Olauson: "Har de bröst som vi måste dölja för andra? Det är ju det en bikinitopp gör".

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Minns ni att jag blev irriterad över att Polarn O. Pyret-butiken hade hängt alla kläder blandat, både flick- och pojkkläder?

Ni kan läsa det inlägget här.

Eftersom det var rea så var det massor av kläder i en enda röra och eftersom jag visste vad jag var ute efter så var det inte ett bra koncept för mig som konsument.

Att jag dessutom möttes av butiksbiträdes barska ton när jag frågade om de inte hade pojk- och flickavdelning, gjorde att jag inte handlade något. Jag har faktiskt inte köpt något från Polarn O. Pyret sedan dess, även om jag tycker att deras kläder är av bra kvalitet, speciellt ytterkläderna.

Så när jag gick förbi häromdagen och såg att de hade bra rea på bland annat ytterkläder så gick jag faktiskt in. Overaller till halva priset men tyvärr vet jag inte vilka storlekar som gäller på barnen nästa vinter.

Jag gick vidare lite i butiken och såg nu att de hade badkläder och jag hängde upp mig ganska så snabb när jag såg att det hade bikinis!

Bikinis till flickor i storlek 86. Till små 1-åringar alltså. Jag har såklart sett detta i andra butiker men eftersom jag har det färskt i minnet att just den här butiken så gärna ville vara korrekt i "hen-frågan", eller att barnens kläder inte ska delas in i avdelningar då barnen inte ska påverkas och hamna i "fack" i tidig ålder.

Jag kan hålla med om att det inte behöver stå "tjej" eller "kille" på avdelningarna, men jag vill ha det uppdelat för att jag lätt ska kunna hitta det jag söker. Uppdelningen är inget som påverkar mina små barn.

Men, tycker verkligen Polarn O. Pyret att vi ska sexualisera små 1-åringar? Tyvärr tycker inte alla vuxna att det bara är "gulligt". Har de bröst som vi måste dölja för andra, för det är ju det en bikinitopp gör. Kör baddräkt eller uv-dräkt!

För flera år sedan fick andra butikskedjor stor kritik för just dessa klädesplagg även om de var lite mindre, men vad är egentligen skillnaden? Jag kan verkligen inte förstå att det sker igen i på Polarn O. Pyret.

Läser man deras filosofi så hittar man dessa meningar:

"Barn behöver kläder som går att leka i. Kläder som låter barn vara barn."

"Kläder som tål vilda lekar och håller att ärvas från storebror till lillasyster. "

"Vi utgår alltid ifrån vad som är bäst för barnen."

"Varje plagg är designat med barnens bästa i fokus."

Jag brukar inte vara så kräsen eller ta åt mig när jag ser sånt här, jag kan gå vidare och låta bli att köpa. Men när dem i butiken har mött mig med en blick och nedlåtande svar när jag frågat om de inte har flick- och pojkavdelning producerar ett sånt här plagg så kan jag inte låta bli.

För mig är den här butiken precis som alla andra, varken bättre eller sämre. De ger dubbla budskap i mitt tycke.

Liw Olauson

Vill du också få ut din röst?