Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Lady Dahmer: Det är inte jag som är farlig för unga tjejer, Almenäs

- 20/04/2017, 12:37 -

Denna text är hämtad från bloggen Lady Dahmer.

1 av 5

TT/Privat/Instagram/Privat

2 av 5

Privat/Instagram

3 av 5

Privat/Instagram

4 av 5

TT

5 av 5

Privat

Lady Dahmer: "Vi har ett stort problem med att kvinnor mår dåligt i sina kroppar och det är inte för att de är för smala eller vältränade".

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

På Instagram postar Jessica Almenäs detta. Hon nämner inga namn men pekar ut kroppspositivitetsrörelsen som problematisk. Vidare påstår hon att det finns "ohälsohets" där överviktiga uppmuntrar ohälsa och fetma genom att förmedla att det skulle vara coolt att vara tjock. Vad detta har för konsekvenser och om det faktiskt bidrar till ökad övervikt är oklart och jag fick inget svar när jag frågade.

Hela inlägget bygger på en halmgubbe som bara bidrar till synen på att tjocka som syns i media uppmuntrar till ohälsa och det i sig bidrar till det hat som riktas mot oss. Vi får bara synas om vi samtidigt tar ansvar för vår ohälsosamma kropp och avstånd från vårt leverne.

Men det är inte första gången normativa smala kvinnor som tränar blir kränkta för att man ifrågasätter varför detta måste ske framför publik. För det är det debatten handlar om. Det är heller inte helt ovanligt att den kritik som jag och många andra framför misstolkas till att betyda att smala kvinnor ska skämmas eller att man inte får träna alls eller att man inte kan vara feminist om man är smal eller tränar eller är snygg.

Visst, det finns människor som tycker man är usel feminist oavsett vad man gör men detta som Almenäs lyfter existerar inte på det sätt hon framställer det som. Och med det sagt så nej, såklart ingen ska shameas för att de gillar att träna. Eller banta! Eller plastikoperera sig! Eller prostituera sig eller vad det nu må vara.

Däremot tycker jag det är viktigt att vi pratar om vad vi vill förmedla och på vilket sätt vi påverkar varandra och framförallt påverkar unga tjejer. Jag har tjejer som är så unga som tretton som följer mig och jag gissar att Jessica och många andra har detsamma och då är frågan, har vi ett ansvar?

Jag tycker det. Och i en tid då varannan gymnasietjej bantar med extrema metoder, var femte sjuåring tycker att hon är för tjock och kvinnor generellt är så missnöjda med sina kroppar att de avstår från att bada, ha sex, njuta av livet, ja, då tycker jag att det är anmärkningsvärt att många vägrar fundera på om de har något ansvar i detta.

Almenäs påstår att min typ av konto är lika problematiska som konton som lägger upp viktkurvor och före- och efterbilder. Jag förstår inte riktigt hur hon tänker då. Menar hon att var femte sjuåring tycker att hon är för smal eller att varannan gymnasietjej försöker äta sig feta? Att en bild på en tjock kvinna som visar att hon trivs i sin kropp eller njuter av ett par bullar orsakar samma hets och ångest?

Vi har ett stort problem med att kvinnor mår dåligt i sina kroppar och det är inte för att de är för smala eller vältränade, tvärtom. Ätstörningarna har ökat, ortorexin har ökat, den psykiska ohälsan har ökat. Vi lever i ett samhälle där vi fullkomligen blir överösta av vikten av att vara smal. Det är överallt, på tv, i filmerna, i klädbutikerna, på affärernas löpsedlar, i tidningarna och på kvinnors sociala medier så har före- och efterbilderna exploderat.

Får denna bild unga kvinnor att känna kroppshat och ångest? Rusar de ut i drivor nu för att öka på vikten?

Jag har en tjej som är nio år. Hon vet inte än att man ska vara smal och att tjock är det värsta man kan vara. Hon kan fortfarande åka till badhuset och bada utan att hålla in magen eller känna skam och hon tittar inte kritiskt på andras kroppar.

Jag vill att hon och alla unga flickor som växer upp ska kunna fortsätta röra sig i samhället utan att få de här idealen och kraven nerkörda i halsen. Det är tyvärr bara en tidsfråga innan hon hittar till Instagram och alla jäkla konton som ältar sina kilon, vägningar, träning, kost och bantning.

Kan vi inte försöka ta ett gemensamt ansvar istället för att bli kränkta över att problemet påtalas?

Att träning är bra för kroppen och att rörelse är viktigt för folkhälsan säger jag däremot inte emot, för det är det. Jag håller med Almenäs om detta. Jag skulle aldrig ifrågasätta hennes position som feminist eller hennes roll som förebild för att hon tränar eller är smal.

Däremot så ifrågasätter jag huruvida det är bra att banta och träna (och lägga upp före- och efterbilder, posta sina viktkurvor och så vidare) inför en publik av unga tjejer.

Att Almenäs fått utstå eventuella påhopp eller personangrepp försvarar jag absolut inte. Det är under all kritik! Inte heller vill jag ifrågasätta vad hon gör med sin kropp.

Hon får träna eller banta eller plastikoperera sig eller vad det nu må vara. Det är hennes kropp och hennes val och jag backar henne i detta alla dagar i veckan. Kritiken handlar alltså om det ansvar vi har i sociala medier, inget annat.

Lady Dahmer

Vill du också få ut din röst?