Nathalie, 18: Nej, jag vill inte raka benen för killars skull

- 24/04/2017, 13:45 -
Nathalie Majdek Mathisen vill inte behöva raka benen för killars skull
1 av 3

Nathalie Majdek Mathisen vill inte behöva raka benen för killars skull

Privat/Modette

2 av 3

Modette

Nathalie Majdek Mathisen
3 av 3

Nathalie Majdek Mathisen

Privat

Nathalie Majdek Mathisen: "Jag ser ingen få panik över skäggstubb på en man".

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Med sommaren kommer saft och bullar, fika på uteserveringar och doften av grillat till en sol som liknar en glödande äggula påväg ner bakom husknuten.

Med sommaren medföljer fladdrande klänningar, lätta shorts, och solbrända ben. Men något dolt som också bifogas i ett separat mejl under årstiden är de förbaskade rakningsritualerna.

Trots att det inte pratas om det verkar ett par orakade flickben vara lika uppseendeväckande som ett midsommarbord utan sill och potatis.

I tonåren kan det rentav vara så att killar känner efter som ”för att testa” om flickors ben är rakade eller inte, och det kan gå så långt att ett par stickiga anklar väcker trakasserier.

”Åhh, har du inte rakat dig?”, kan en grabb joddla, eller tvärtom ifrågasätta varför man på låren känns som en nakenråtta. Vill man ha haff då eller? Med så lite som ett pekfinger kan en manlig utredare göra intrång på en blottad hudpart och kommentera om mjukheten är godkänd, väl godkänd eller uppnår MVG!

Naturligtvis så utsätter pojkar också varandra för denna form av åtlöje ibland, och naturligtvis behöver inte deras agerande som arkeologer på våra kroppar vara illa menat.

Men det råder inga tvivel om att tjejer och kvinnor blir extra utsatta för denna hårförnedring. På något vis är det precis som att flickkroppar är till för offentlig bedömning; hur ska den allmänna gräsmattan klippas?

Det är inte ovanligt att tjejer triggar varandra till hårångest heller. Speciellt i skolans omklädningsrum finns det ungdomar med föreläsningar om hur övriga ”bör” raka sig för att inte vara äckliga.

Men vad är egentligen problemet med ett par håriga flickben? Jag ser ingen få panik över skäggstubb på en man. Hur vi ser ut är något väldigt individuellt och det är upp till var och en hur man väljer att raka sig.

Precis som hår på huvudet kan det vara kort, långt, mörkt, ljust, strävt eller mjukt och vi alla bär det olika!

Nathalie Majdek Mathisen