Jessica Thiel tycker att djurskyddslagen inte fungerar
1 av 3
Jessica Thiel tycker att djurskyddslagen inte fungerar - Foto: Privat/TT
Många slakterier har bristande djurskydd
2 av 3
Många slakterier har bristande djurskydd - Foto: TT
Jessica Thiel
3 av 3
Jessica Thiel - Foto: Privat

Jessica Thiel: Djurskyddslagen skyddar inga djur

Jessica Thiel: "Ingen av oss skulle någonsin vilja utsättas för det ”skydd” som vi så stolt tvingar på djuren".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Jessica Thiel driver kanalen "Vegan i Sverige" på Youtube.

Jag blev nyligen dömd för att ha varit inne i en grisfabrik i Västmanland och filmat. Videon har setts av över 130 000 människor på Facebook och de flesta blir illa berörda av det de ser. Många vill tro att det här är ett undantagsfall och att det ser bättre ut på andra gårdar.

Etologen Lena Lindström, som även är utbildad inom djurskydd, svarade under rättegången på frågan om det vi ser i videon bryter mot lagen: ”Djur ska skyddas från onödigt lidande, de ska kunna bete sig naturligt och man får inte bedriva avel som leder till lidande, så det är ju alldeles uppenbart att det bryter mot djurskyddslagen.

Men jag tror inte att en djurskyddskontrollant skulle bedöma att det här skulle åtalsanmälas. Och det är för att det har skett en praxisförskjutning inom bland annat grisnäringen. Alla gör såhär, och då går det ju inte att åtalsanmäla en specifik gård som gör precis som alla andra.”

Och sanningen är att även när djur utsätts för sådant fruktansvärt lidande att en undersökning faktiskt inleds så får det så gott som aldrig några följder alls. Under 2014 skrev veterinärer på Sveriges slakterier 1300 rapporter om bristande djurskydd. De allvarligaste fallen skickar länsstyrelsen vidare till åklagare.

Av de 144 personer som anmäldes det året blev 77 fall nedlagda, 8 fick strafförelägganden, 3 gick till åtal. Endast 2 personer av de 144 brottsmisstänkta hade blivit dömda när det här undersökningen gjordes. 56 ärenden hade inte ännu avgjorts.

Vi är så stolta över vår djurskyddslag i Sverige och det är ofta genom den ”höga svenska standarden” som djurprodukter marknadsförs.

I en video från organisationen ”Svenskt Kött” som ägs av LRF säger de: ”Svenska grisar, nötboskap, får och lamm är uppfödda enligt världens mest omfattande djurskyddslag. Kort sagt, ett djur som föds på en gård i Sverige får en bra start på livet. ”

Men vad betyder det egentligen när lagen inte skyddar djuren överhuvudtaget? Hur kan det brutala dödandet av hundratals miljoner oskyldiga och försvarslösa varelser kallas djurskydd?

Ingen av oss skulle någonsin vilja utsättas för det ”skydd” som vi så stolt tvingar på djuren. Ett enkelt sätt att undvika att aktivt bidra till utnyttjande och dödande är att bli vegan. Det kan verka som en stor utmaning i början men låt dig inte skrämmas av det.

Rent praktiskt handlar det mest om att lära sig laga några nya rätter och upptäcka ny mat. På hemsidan lakareforframtiden.se finns många bra recept och på samma hemsida kan du även läsa om en mängd forskningsresultat som visar på hur bra växtbaserad kost är för oss människor.

Jessica Thiel

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.