Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Jessica Thiel: Djurskyddslagen skyddar inga djur

Jessica Thiel tycker att djurskyddslagen inte fungerar
1 av 3

Jessica Thiel tycker att djurskyddslagen inte fungerar

Privat/TT

Många slakterier har bristande djurskydd
2 av 3

Många slakterier har bristande djurskydd

TT

Jessica Thiel
3 av 3

Jessica Thiel

Privat

Debatt | 24/04/2017 09:36

Jessica Thiel: "Ingen av oss skulle någonsin vilja utsättas för det ”skydd” som vi så stolt tvingar på djuren".

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jag blev nyligen dömd för att ha varit inne i en grisfabrik i Västmanland och filmat. Videon har setts av över 130 000 människor på Facebook och de flesta blir illa berörda av det de ser. Många vill tro att det här är ett undantagsfall och att det ser bättre ut på andra gårdar.

Etologen Lena Lindström, som även är utbildad inom djurskydd, svarade under rättegången på frågan om det vi ser i videon bryter mot lagen: ”Djur ska skyddas från onödigt lidande, de ska kunna bete sig naturligt och man får inte bedriva avel som leder till lidande, så det är ju alldeles uppenbart att det bryter mot djurskyddslagen.

Men jag tror inte att en djurskyddskontrollant skulle bedöma att det här skulle åtalsanmälas. Och det är för att det har skett en praxisförskjutning inom bland annat grisnäringen. Alla gör såhär, och då går det ju inte att åtalsanmäla en specifik gård som gör precis som alla andra.”

Och sanningen är att även när djur utsätts för sådant fruktansvärt lidande att en undersökning faktiskt inleds så får det så gott som aldrig några följder alls. Under 2014 skrev veterinärer på Sveriges slakterier 1300 rapporter om bristande djurskydd. De allvarligaste fallen skickar länsstyrelsen vidare till åklagare.

Av de 144 personer som anmäldes det året blev 77 fall nedlagda, 8 fick strafförelägganden, 3 gick till åtal. Endast 2 personer av de 144 brottsmisstänkta hade blivit dömda när det här undersökningen gjordes. 56 ärenden hade inte ännu avgjorts.

Vi är så stolta över vår djurskyddslag i Sverige och det är ofta genom den ”höga svenska standarden” som djurprodukter marknadsförs.

I en video från organisationen ”Svenskt Kött” som ägs av LRF säger de: ”Svenska grisar, nötboskap, får och lamm är uppfödda enligt världens mest omfattande djurskyddslag. Kort sagt, ett djur som föds på en gård i Sverige får en bra start på livet. ”

Men vad betyder det egentligen när lagen inte skyddar djuren överhuvudtaget? Hur kan det brutala dödandet av hundratals miljoner oskyldiga och försvarslösa varelser kallas djurskydd?

Ingen av oss skulle någonsin vilja utsättas för det ”skydd” som vi så stolt tvingar på djuren. Ett enkelt sätt att undvika att aktivt bidra till utnyttjande och dödande är att bli vegan. Det kan verka som en stor utmaning i början men låt dig inte skrämmas av det.

Rent praktiskt handlar det mest om att lära sig laga några nya rätter och upptäcka ny mat. På hemsidan lakareforframtiden.se finns många bra recept och på samma hemsida kan du även läsa om en mängd forskningsresultat som visar på hur bra växtbaserad kost är för oss människor.

Jessica Thiel