Johanna Kajson tycker att ungdomar har för höga krav på sina första jobb.
1 av 3
Johanna Kajson tycker att ungdomar har för höga krav på sina första jobb. - Foto: Privat/NTB scanpix
Sommarjobba kan vara kul!
2 av 3
Sommarjobba kan vara kul! - Foto: NTB scanpix
Johanna Kajson
3 av 3
Johanna Kajson - Foto: Privat

Ungdomar vill ha drömkarriärer men är för lata för att jobba

Johanna Kajson: "Att börja längst ner på stegen och jobba sig uppåt verkar vara tråkigt i dagens samhälle där alla vill nå toppen direkt."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Johanna Kajson är 30 år.

Hon bloggar på johannakajsonsblogg.se

Vi hör om arbetslösheten om och om igen, hur svårt det är för unga att få jobb men jag och många av mina vänner som har företag har svårare än någonsin att rekrytera. Det är nästintill omöjligt just nu!

Jag har drivit samma sommarkampanj och sökt efter sommarjobbare i 5 år nu och jag har lyckats anställa fantastiska ungdomar och unga vuxna som idag är HR-chefer, mäklare, civilingenjörer och driver egna bolag efter en start som sommarjobbare hos mig.

Att lära upp och inspirera unga vuxna är något av det bästa jag vet, men i år verkar de som bortblåsta. Om arbetslösheten är så hög i Sverige, var är alla jobbansökningar? När jag var ung var jakten på ett sommarjobb igång under våren och det handlade faktiskt främst om att ens FÅ ett sommarjobb.

Man kunde inte ha så höga krav på sina första arbeten utan man var glad för arbetslivserfarenheten, att få lön och att komma ut i arbetslivet. Men idag verkar det vara annorlunda, många vill få tag i sitt drömjobb direkt, och är det inte drömjobbet så struntar man hellre i att jobba.

Att börja längst ner på stegen och jobba sig uppåt verkar vara något som känns tråkigt i dagens samhälle där alla vill nå toppen direkt, helst utan att göra arbetet för att nå dit. Är dagens ungdomar för lata för att jobba eller för överambitiösa för att börja från grunden?

Något av de bästa arbeten man kan ha som ung är ett säljjobb, man lär sig nämligen grunderna i det nästintill allt i arbetslivet går ut på då alla säljer något. Även om du drömmer om att jobba med teknik, vara marknadschef, jobba i en reception, vara designer eller till och med bröllopskoordinator så kräver ALLA de jobben att du kan och förstår sälj.

Och att sälja är kul. Skitkul faktiskt! Framförallt om du får jobba med ett kul projekt och roliga kollegor som man oftast får inom eventsälj där jag startade min karriär.

Fredrik Eklund skrev boken "SÄLJ!" och påpekade att alla säljer något, framförallt sig själva och jag undrar var dessa unga vuxna tagit vägen som vill ha ett sommarjobb och varför de inte säljer in sig själva för en anställning hos oss?

Jag har intervjuat ett gäng ungdomar om vad de önskar jobba med, vad de drömmer om och hur de har tänkt nå dit och det jag märker är att man funderar på hur man ska nå sitt drömjobb direkt redan innan man tagit studenten.

Man lägger en plan för hur karriären ska gå, vilka jobb man ska ta för att få rätt referenser i sitt CV och man sitter hellre utan ett jobb än att ha ”fel” jobb i sitt CV.

Men I got news for you: det finns inga jobb som är fel jobb för man kan lära sig något från alla jobb. Man kan faktiskt lära sig något från alla människor man möter bara man är nyfiken, prestigelös och tar för sig.

Jag vet fortfarande vad jag lärde mig från olika första jobb som jag hade och bär med mig erfarenheterna än idag, det är det som är så häftigt!

Så, jag frågar er för jag vet inte själv längre, är dagens ungdomar för lata för att jobba eller för överambitiösa för att börja från grunden? Och för er som faktiskt söker sommarjobb, välkommen att läsa och söka här:

Vi söker er som bor i Västra Götaland, Halland eller Skåne som vill ha ett sommarjobb. Ni måste ju finnas där ute, eller ska alla ligga och sola på stranden hela sommaren?

Nej, det är klart ni som vill ha ett roligt, engagerande, lärorikt sommarjobb där man får vara ute i ett härligt eventtält, pitcha goodiebags och Sveriges största tjejtidning och umgås i team om fyra som spelar kubb på kvällarna finns där ute.

Vi söker sommarjobbare. Var är ni?

Johanna Kajson

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

SVERIGES ROLIGASTE SOMMARJOBB MED TIDNINGEN AMELIA - läs och sök här.

/
/
Har du något sommarjobb?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.