Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Att bjuda in Nya Tider till Bokmässan är hyckleri

Stefan Bergmark och Melker Garay driver tidningen Opulens
1 av 4

Stefan Bergmark och Melker Garay driver tidningen Opulens

Privat/Privat/TT

Nya Tider på 2016:s upplaga av Bokmässan
2 av 4

Nya Tider på 2016:s upplaga av Bokmässan

Fredrik Sandberg/TT

Stefan Bergmark
3 av 4

Stefan Bergmark

Privat

Melker Garay
4 av 4

Melker Garay

Privat

Debatt | 28/04/2017 15:43

Stefan Bergmark och Melker Garay: "Att få delta i en kommersiell bokmässa är ingen rättighet."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

"Hur vi med tolerans kan bemöta intolerans är ett svårt dilemma i vår tid" skrev Bokmässans vd Maria Källsson i DN i fredags. Det är en märklig problemformulering i sammanhanget som inte kan förstås på annat sätt än att det är fel att försvara demokratin mot dess fiender.

Först ett klargörande. Opulens är ett politiskt obundet, frihetligt kultur- och samhällsmagasin. För oss är det självklart att ett demokratiskt samhälle också måste tillåta högerextrema åsikter. Att en tidning som Nya Tider uppbär presstöd är också i sin ordning så länge de tekniska kriterierna vad gäller upplaga, unikt material etcetera följs.

Skulle presstödstidningarnas innehåll bedömas utifrån någon tuggummiparagraf om demokrati så kommer det bli mycket nyckfullt och politiskt styrt. Det betyder absolut inte att hat och hot är acceptabelt men sådana företeelser bör inte något politiskt korrekt tyckarskrå i en presstödsnämnd ha till uppgift att stävja.

Att få delta i en kommersiell bokmässa är ingen rättighet. I en rapport från Myndigheten för Kulturanalys ifjol konstateras att vi nu har organiserade hotkampanjer som försöker tysta författare, journalister med flera som inte delar extremisternas åsikter.

När det nu uppdagats att en redaktör för högerextrema Nya Tider ligger bakom en film som uppmanar till "hembesök" hos journalister är det, som Källsson själv skriver, "en medveten attack mot det fria ordet". Att bjuda in samma människor till Bokmässan, ett branschevenemang där många av de som hotas också brukar befinna sig, är höjden av flathet, för att inte säga hyckleri.

Det går inte att gömma sig bakom juridiken och hänvisa till att ingen dömts för brott. Det nödvändiga beslutet att ej välkomna Nya Tider borde självklart följas av de ståndpunkter Källsson redovisar. Vi talar alltså här inte om möjligheter till tidningsutgivning, torgmöten, valdeltagande etcetera utan om ett affärsdrivande företags evenemang.

Ett fysiskt rum där Bokmässan står som värd och rimligen, enligt sina egna uttryckta principer, borde prioritera sina demokratiska gästers trygghet. "Den öppna arenans möjligheter till fri åsiktsbildning och yttrandefrihet är Bokmässans kärna."

Eller så är det möjligen det krassa vinstintresset, för Bokmässan är alltså ingen samhällsinstitution. Så om företaget har en inkonsekvent affärsetik ligger väl bollen nu hos kunderna, det vill säga oss utställare.

Opulens skulle i höst delta i Bokmässan för första gången. En centralt placerad, hyfsat stor monter är en stor marknadsföringsinvestering för ett magasin. Men ändrar inte bokmässeledningen sitt beslut att tillåta dessa antidemokratiska krafter att delta och därmed framkallar en hotfull stämning så kommer Opulens att ställa in sin medverkan på Bokmässan.

Stefan Bergmark,
redaktör och ansvarig utgivare för Opulens

Melker Garay,
f
örfattare och Opulens ägare

Håller du med?