Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Lady Dahmer: Klart flickor vill vara prinsessor

Denna text är hämtad från bloggen Lady Dahmer.

Lady Dahmer anser att vi blir matade med hemmafruidealet
1 av 3

Lady Dahmer anser att vi blir matade med hemmafruidealet

Privat/Pixabay

2 av 3

Pixabay

Lady Dahmer
3 av 3

Lady Dahmer

Privat

Debatt | 27/04/2017 11:58

Lady Dahmer: "Rikta inga pekfingrar mot kvinnor som drömmer om att vara hemmafruar. Pekfingret ska riktas mot vår kultur och vårt samhälle"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Cissi Wallin skriver ett intressant inlägg om kvinnor som drömmer om att bli hemmafruar. Vinden har ju blåst mycket åt det hållet senaste generationen, från att vi kvinnor kämpat för att frigöra oss, jobba, ha karriär, tjäna egna pengar, så har nya generationer snarare börjat drömma om liv som livegen Hollywoodfru.

Nu tänker jag såklart osökt på Anna Anka som högt skanderade vikten av att suga av sin man varje morgon så han inte letade sig vidare efter en annan kvinna. Vad gör hon idag förresten? Hon blev väl dumpad, trots sina kuksugarskills om jag inte missminner mig?

Cissi skriver iallafall:

"Och här är det ju inte så enkelt att en bara kan säga ”men låt alla göra som dom vill!”, eftersom alla är en del av ett strukturellt samhällssystem där till exempel kvinnors löner och pension i stort påverkas och så vidare och så vidare. Vill inte döma. Men dömer ändå. Och skäms över det. Men ändå inte. För dömer ju normen och idealet framför de enskilda lyxhemmafruarna. Men skäms ändå. Fan."

Men här säger jag bara app app app Cissi! Detta har hon och jag varit oense om förr. Nu säger hon det inte lika rakt ut, men hon antyder att hemmafruar i viss mån sabbar för andra kvinnor eftersom att deras val "påverkar löner" och så vidare. Och det är ju inte bara helt uppåt väggarna utan också analyslöst.

Självklart bygger vi patriarkatet tillsammans, men att lägga skulden för samhällets strukturer och uppbyggnad på de som förtrycks derailar och osynliggör det verkliga problemet: samhällets kvinnosyn.

Kvinnor får sämre löner och pensioner, inte för att jag eller nån annan kvinna stannar hemma istället, utan för att vi lever i ett samhälle som hatar kvinnor och premierar män. Detta förändras inte för att kvinnor jobbar mer eller slutar vara hemmafruar (med eller utan barn).

Jag kan dra en parallell till svarta, inte fan får svarta jämställda löner trots att svarta män i regel inte stannar hemma med barn i högre utsträckning än vita män. Deras lägre löner (och då lägre pensioner) beror ju på rasism. Det vill säga ett system som är uppbyggt på förtryck.

"Hur ser du egentligen på många kvinnors (och kulturers) högsta dröm om ett liv som lyxhemmafru? Med nannys och annan personal som sköter allt, medan man själv drar runt som en annan Paris Hilton och antagligen tappar verklighetsförankringen (plus rimlig respekt för pengars värde) hyfsat snabbt? Hur kan stora delar av världen fortfarande vara så fastklamrade vid det (om man frågar mig) föråldrade?"

Så rikta inga pekfingrar mot kvinnor som drömmer om att vara någons lilla hemmafru! Pekfingret ska riktas mot vår kultur och vårt samhälle.

Och här vill jag påminna er om att lyssna på senaste avsnittet av Lillelördag för vi pratar lite om just det här, eller samma grej: Prinsessidealet som vi växer upp med och prinsessan som vi vill vara med allt vad det innebär: prinsen som är THE ONE och som ska rädda oss från vardagens och livets tristess (eller skit) och prinsesslivet som är priset, kronan på verket, lyckan.

Detta reproduceras överallt, inte bara i Disneys värld men i filmer (för oss vuxna), litteraturen, serier, tv och nu sociala medier. Vi får ta en podd om detta helt enkelt!

Lady Dahmer

Vill du också få ut din röst?
Håller du med?