Lady Dahmer anser att vi blir matade med hemmafruidealet
1 av 3
Lady Dahmer anser att vi blir matade med hemmafruidealet - Foto: Privat/Pixabay
2 av 3
- Foto: Pixabay
Lady Dahmer
3 av 3
Lady Dahmer - Foto: Privat

Lady Dahmer: Klart flickor vill vara prinsessor

Denna text är hämtad från bloggen Lady Dahmer.

Lady Dahmer: "Rikta inga pekfingrar mot kvinnor som drömmer om att vara hemmafruar. Pekfingret ska riktas mot vår kultur och vårt samhälle"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Cissi Wallin skriver ett intressant inlägg om kvinnor som drömmer om att bli hemmafruar. Vinden har ju blåst mycket åt det hållet senaste generationen, från att vi kvinnor kämpat för att frigöra oss, jobba, ha karriär, tjäna egna pengar, så har nya generationer snarare börjat drömma om liv som livegen Hollywoodfru.

Nu tänker jag såklart osökt på Anna Anka som högt skanderade vikten av att suga av sin man varje morgon så han inte letade sig vidare efter en annan kvinna. Vad gör hon idag förresten? Hon blev väl dumpad, trots sina kuksugarskills om jag inte missminner mig?

Cissi skriver iallafall:

"Och här är det ju inte så enkelt att en bara kan säga ”men låt alla göra som dom vill!”, eftersom alla är en del av ett strukturellt samhällssystem där till exempel kvinnors löner och pension i stort påverkas och så vidare och så vidare. Vill inte döma. Men dömer ändå. Och skäms över det. Men ändå inte. För dömer ju normen och idealet framför de enskilda lyxhemmafruarna. Men skäms ändå. Fan."

Men här säger jag bara app app app Cissi! Detta har hon och jag varit oense om förr. Nu säger hon det inte lika rakt ut, men hon antyder att hemmafruar i viss mån sabbar för andra kvinnor eftersom att deras val "påverkar löner" och så vidare. Och det är ju inte bara helt uppåt väggarna utan också analyslöst.

Självklart bygger vi patriarkatet tillsammans, men att lägga skulden för samhällets strukturer och uppbyggnad på de som förtrycks derailar och osynliggör det verkliga problemet: samhällets kvinnosyn.

Kvinnor får sämre löner och pensioner, inte för att jag eller nån annan kvinna stannar hemma istället, utan för att vi lever i ett samhälle som hatar kvinnor och premierar män. Detta förändras inte för att kvinnor jobbar mer eller slutar vara hemmafruar (med eller utan barn).

Jag kan dra en parallell till svarta, inte fan får svarta jämställda löner trots att svarta män i regel inte stannar hemma med barn i högre utsträckning än vita män. Deras lägre löner (och då lägre pensioner) beror ju på rasism. Det vill säga ett system som är uppbyggt på förtryck.

"Hur ser du egentligen på många kvinnors (och kulturers) högsta dröm om ett liv som lyxhemmafru? Med nannys och annan personal som sköter allt, medan man själv drar runt som en annan Paris Hilton och antagligen tappar verklighetsförankringen (plus rimlig respekt för pengars värde) hyfsat snabbt? Hur kan stora delar av världen fortfarande vara så fastklamrade vid det (om man frågar mig) föråldrade?"

Så rikta inga pekfingrar mot kvinnor som drömmer om att vara någons lilla hemmafru! Pekfingret ska riktas mot vår kultur och vårt samhälle.

Och här vill jag påminna er om att lyssna på senaste avsnittet av Lillelördag för vi pratar lite om just det här, eller samma grej: Prinsessidealet som vi växer upp med och prinsessan som vi vill vara med allt vad det innebär: prinsen som är THE ONE och som ska rädda oss från vardagens och livets tristess (eller skit) och prinsesslivet som är priset, kronan på verket, lyckan.

Detta reproduceras överallt, inte bara i Disneys värld men i filmer (för oss vuxna), litteraturen, serier, tv och nu sociala medier. Vi får ta en podd om detta helt enkelt!

Lady Dahmer

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vill du också få ut din röst?
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.