Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Moderaterna: Vi måste sluta lyssna på falska nyheter om vaccin

- 03/05/2017, 10:00 -
Sofia Arkelsten (M) skriver om vaccin och "fake news"
1 av 4

Sofia Arkelsten (M) skriver om vaccin och "fake news"

TT/AP/TT

2 av 4

AP

3 av 4

TT NYHETSBYRÅN

Sofia Arkelsten (M)
4 av 4

Sofia Arkelsten (M)

TT NYHETSBYRÅN

Sofia Arkelsten (M): "Det finns inget lagförslag om tvångsvaccinering eller massvaccinering och inga förslag om svininfluensavaccin".

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Vaccin gör att små barn inte behöver dö i onödan och är också en viktig del av svenskt bistånd. Under riksdagens motionstid skrev jag en kortfattad motion om att allmänna vaccinprogrammet som skyddar mot nio svåra sjukdomar bör göras obligatoriskt. Den behandlas i veckan.

Motionen föreslår inte tvingande lagstiftning, det finns andra sätt att göra det på, andra länder har olika lösningar. Motionen är kortfattad och har till syfte att bilda opinion och visa det orimliga med falska fakta och vaccinförnekarna.

Det gick över förväntan. Motionen uppmärksammades kort i branschmedia när den lämnades in. Några få som inte vill vaccinera sina barn hörde av sig via mail. En väntad reaktion.

I våras uppmärksammades motionen av en webbsida som låtsas vara en tidning, finansierad av ryska pengar via en bildelsannons, precis som de mer extrema rasistsidorna, som avslöjats av svensk media.

Där finns ”nyheter” om att ananas botar cancer, att flygplan sprutar ut kemikalier i chemtrails för att påverka människor och att amerikansk propaganda hotar Sverige och säkerheten. Som i alla konspirationsteorier sägs annan information från myndigheter och professionen bekräfta motsatsen.

Sidan upplåter också plats åt texter som inte visar särskilt stor respekt för HBTQ-frågor. Krigsrubriker om tvångsvaccinering toppades med bilder på en kollega som skrivit en liknande motion och på mig.

Via mail fick jag frågan om att bemöta texten. Det är meningslöst eftersom texten är så full av fel och det är inte en diskussionsfråga om vaccin fungerar eller inte. Det vore som att skriva till debattsidan på En ding, ding värld och diskutera var Elvis bor nuförtiden.

Sen började en mailkampanj. Budskapet kompletterades med att etablerade media mörkade detta. För varför skrev ingen annan? Dock kom inte särskilt många mail jämfört med medborgares engagemang i andra frågor.

Några mailade flera gånger. En meddelade att hon haft mässlingen på 70-talet och att det inte var så farligt. Några hotade och var aggressiva. Tonläget var högt. Riksdagens säkerhetsavdelning informerades. Flera länkade till en antivaccinfilm på Youtube och andra fejkade nyheter.

Totalt kom något hundratal mail, tio meddelandeförfrågningar på Facebook med olika förolämpningar och ett enda meddelande på Twitter med länken till Youtube. De falska nyheterna som skrivits, delats och spridits har haft ett korn av sanning men sen har resten hittats på.

Det finns inget lagförslag om tvångsvaccinering eller massvaccinering och inga som helst förslag om svininfluensavaccin. Men syftet med motionen har uppfyllts. Såhär skapas falska nyheter. Och oron underblåses i kommentarsfält och halvt stängda Facebookgrupper.

Vaccinprogrammet är bra, respekten för sjukvården är stor, men jag har ingen alls respekt för de ovetenskapliga och faktiskt skadliga råd som cirkulerar.

Trots kampanjen för att organisera vaccinförnekarna är det få som reagerat negativt. Nästan alla vaccinerar sina barn. Så stort tack för uppmärksamheten, nu är utmaningen att ännu fler ska skyddas från svåra sjukdomar.

Sofia Arkelsten,
Riksdagsledamot Utrikesutskottet för Moderaterna

Är du för vaccinering?