Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Lady Dahmer: Socker är inte knark

- 03/05/2017, 10:20 -

Denna text är hämtad från bloggen Lady Dahmer.

Lady Dahmer svarar på hatet mot att hennes barn får äta glass
1 av 7

Lady Dahmer svarar på hatet mot att hennes barn får äta glass

Privat/TT/Privat

2 av 7

Henrik Montgomery/TT

Lady Dahmer
3 av 7

Lady Dahmer

Privat

4 av 7

Privat

5 av 7

Privat

6 av 7

Privat

7 av 7

Privat

Lady Dahmer: "Denna sockerskräck måste upphöra nu. Människor har tappat all vett och sans när det kommer till sockret."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I ett hatiskt kommentarsfält nära dig så diskuteras glassen som min son Juno åt häromdagen. Ja, klart jag vet att det provocerar, vi lever ju ändå i en tid då folk på allvar jämför socker med kokain. 

Men ändå, att man inte ska kunna posta en jävla bild utan att folk ska dra igång så här. Det är fan absurt. Låter barnet snutta lite på syrrans glass = vanvård.

Alltså denna sockerskräck måste upphöra nu. Människor har tappat all vett och sans när det kommer till sockret. Kanske handlar det om att de saknar sinne för proportioner eller om att de inte klarar av att se nyanser. 

Som en av de som kommenterar: "Mina föräldrar matade i mig frukostflingor (dom där med choklad utanpå och inuti). Samtidigt fick jag även glass när jag i princip ville ha det. Det fanns alltid i frysen".

Typ "Hallå min mamma gav mig strösocker på sked till frukost!" Jaha? Dina föräldrar saknade uppenbarligen kunskap om kost.

Mina barn får inga sötade frukostflingor, varken med raffinerat socker eller andra kreativa omskrivningar, typ "sötad med äppeljuice". Jag är gammal LCHF:are, mig kan man inte lura. Och glass får man på lördagar. (Förutom på sommaren, det erkänner jag, då får man faktiskt en ispinne varje dag. Tänka sig stackars barn va, ring socialen!)

Att många av oss vuxit upp i ett ätstört samhälle har ju såklart påverkat oss. Vi har fått socker i mängder samtidigt som vi dagligen fått ätångest och förmaningar nerkörda i våra halsar, inte konstigt att vi inte kan hantera maten vi äter på ett sunt sätt när vi till slut blir vuxna.

Ja, du kanske fick socker till frukost. Det fick många av oss som växte upp på åttiotalet och nittiotalet. Fettfri, sockrig mat. O'boy och sirapslimpor. Saftsoppor och kräm. Sylt och marmelader. Sötad yoghurt och Frosties på det. Varje dag. Inte en gång ibland. Varje jäkla dag.

Jag tycker bra kost är både viktigt och intressant. Det är faktiskt, tro det eller ej, ett av mina större intressen. Min mans också. Vi älskar mat och vi älskar framförallt att fylla våra kroppar med massa näring. Jag har, som tidigare bantare, LCHF:are, ätstörd, och så vidare, lusläst femhundraelva böcker om kost och näring och tillskansat mig en hel del matnyttig kunskap genom åren.

Jag har med erfarenhet av allt det där dåliga också insett hur viktigt det är med matglädje, bra och redig mat och balans.

Lägg ner telefonen liksom, för här blir inga barn vanskötta. Ja, de får bullar och glass ibland. Ja, ibland går vi på McDonalds och ibland får de godis. Ja, min bebis fick glass. Han fick även sötad grädde från en tårta häromkvällen.

Men de får även hemlagad (från grunden) mat. Vi serverar mycket (ekologiska) grönsaker och då menar jag inte gurka och tomat utan bönor, oliver, broccoli, avokado, morötter, blomkål, varje dag, och mina barn älskar detta.

Det blir även mycket baljväxter och mycket rotfrukter, som bas i grytor, som soppor eller som tillbehör istället för ris eller pasta. (Ni som följt mig på Instagram live vet detta). De äter frukt i måttliga mängder och bär när det finns. (Vi har eget äppelträd och egna bärbuskar). Vi är noga med svenskt ekokött men också det i måttlig mängd (igen, fyll ut med rotfrukt!).

Det serveras bara fullfeta produkter, som riktigt smör och äkta grädde. Osockrad fet yoghurt. Osaltade nötter och frön. Vegetabiliska oljor (inte inflammatoriska sådana som solrosolja dock). De äter väldigt mycket ägg (supermat!). Ganska lite mackor. Knappt någon pasta. Inga flingor.

De får inga hel- eller halvfabrikat, enda fabrikatet vi ger är krossade tomater typ och fiskpinnar nån gång i kvartalet. Inga tillsatser. De äter inte kladdkaka till frukost och de får inte läsk i nappflaska. 

(Mina barn får inte läsk överhuvudtaget och hade tills för ett halvår sen aldrig ens druckit läsk. De fick läsk på kalas, vi serverar inte läsk hemma. Eller saft ens. De kan få lite juice ibland till söndagsfrukosten för att det är gott.)

Och Juno får ju varken välling eller färdig burkmat utan äter samma hemlagade mat som vi andra. OBS. Inte för att burkmaten är gift, men hemlagat är ju generellt bättre. Det behöver vi inte hymla om.

Jag garanterar att mina barn äter tio gånger bättre än vad alla i det där hatfyllda jävla kommentarsfältet äter. De äter definitivt bättre än precis alla barn jag träffat, inte för att det nödvändigtvis har att göra med vad föräldrar serverar utan främst för att mina barn faktiskt älskar maten vi serverar och äter den. Bönor och rotsaker och broccoli, allt sånt jag själv avskydde som liten och därför vägrade äta.

I skolan har de salladsbuffé med bönor och oliver och annat än bara majs och gurka och mina barn berättar dagligen om allt de tagit från den.

Jag är en fuck up på flera sätt som förälder, men den här biten klappar jag mig själv på axeln för. Jag tycker som sagt att kosten är viktigt. Jag ser det som en rolig utmaning att fylla mina barns kroppar med massa nyttiga grejer. Jag planerar maten veckovis och ser till att det blir bra variation och bra råvaror.

Socker är inte knark. Man blir inte sockerberoende för att man får en glass ibland.

Men det handlar ju om tjockföraktet återigen. "Kolla den feta jävla mamman som ger glass till sitt stackars barn! Misshandel!" Jag har själv varit den där personen som tittar snett på tjocka föräldrar och drar alla slags slutsatser utifrån mina egna fördomar och egen okunskap.

Och vet ni? Håll i hatten nu för jag tar alltid en nypa socker i grytorna jag gör. Det blir godare då.

Och OBS., innan nån känner sig som en dålig förälder; skuldkänslor för att man inte hinner med att laga mat som jag gör kan man skrota vid dörren, här förekommer inget skammande! Jag jobbar ju liksom hemifrån och har cirka åtta timmar mer tid än vad de flesta har så det finns utrymme och möjlighet för mig att faktiskt engagera mig mycket i maten. Hade jag också jobbat heltid på plats utanför hemmet så hade det garanterat blivit mer snabbmat.

Lady Dahmer

Vill du också få ut din röst?