Nellie Berntsson: Man behöver inte gå gymnasiet för att lyckas

- 09/05/2017, 09:30 -
Nellie Berntsson skriver om att klara sig utan gymnasieutbildning
1 av 3

Nellie Berntsson skriver om att klara sig utan gymnasieutbildning

NTB scanpix/Privat

2 av 3

NTB scanpix

Nellie Berntsson
3 av 3

Nellie Berntsson

Privat

Nellie Berntsson: "Det finns en väg utanför gymnasiet om man vill lyckas. Lite krokig kanske, men den finns där."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

"Hur tror du att valet att inte gå gymnasium kommer att påverka dig i framtiden? Kommer du ångra det? Om du nu hade valt att gå gymnasiet, vad hade du valt? Ridgymnasium?"

Den frågan jag får mest är inte "Hur mår du?" eller "Vad har du gjort i veckan?", utan det rör mitt val av skolgång. Och jag blir ofta ifrågasatt av både yngre och äldre angående mitt val att hoppa av skolan.

Just att "hoppa av gymnasiet" väcker väldigt mycket känslor hos yngre och framförallt äldre. Man ska gå i skolan och utbilda sig, så är det och har alltid varit. Ställer man motfrågan om varför man ska gå i skolan så blir svaret ofta "för man ska".

Jag tycker att skolan självklart är en viktig del av ens liv men jag inser att i dagens samhälle passar inte just skolan för alla. Det kan vara att man idrottar som jag på en elitnivå, har svårt för sig i vissa ämnen eller helt enkelt brinner för något annat.

Tänk tjejen som inte kan rabbla tabeller i matten och har svårt för sig att uttrycka sig i ord, men är estetiskt lagd och kan både dansa och sjunga. Eller killen som inte kan läsa men kan sälja sand till Sahara. Vad kan skolan erbjuda dem?

Jag upplevde att man ofta ska vara just inom ramen för att passa in i skolan. Du ska vara lagom duktig i allt eller helst bättre i något ämne. Då går du genom gymnasiet smärtfritt, men ställer du dig utom den ramen så får du det tuffare.

Har du ingen aning om vad du vill göra med ditt liv så är skolan såklart ett smart val. Men har du klara visioner om vad du vill och exakt hur du ska ta dig dit och det inte inkluderar skolan så tycker jag att din plan är vattensäker.

Självklart måste man ha en långsiktig plan, ha en plan B och hela tiden se till att ta till sig kunskap på annat sätt. Jag personligen är väldigt noga med basämnena, att det ska finnas där. Svenskan lär jag mig hela tiden och utvecklar då jag jobbar med mina sociala medier.

Engelskan finslipas på alla tävlingar jag gör utomlands. Matten kan bli lite svår, men helt ärligt, med dagens teknik så använder jag inte mer än huvudräkning dagligen.

Det är såklart få förunnat att kunna jobba med sina sociala medier och sen kunna satsa helhjärtat på sin sport som jag. Men utifrån det så valde jag att hoppa av gymnasiet. Jag har snabbt lärt mig hur arbetslivet ser ut, fått en inblick hur reklam och marknadsföring funkar och knutit mycket kontakter i arbetslivet.

Jag är trött på att framförallt vuxna ser ner på ungdomar som väljer bort skolan på grund av en anledning. Intressera er istället för varför hon eller han valt att göra så. Att simma mot strömmen kan också anses som unikt.

Men att hoppa av skolan kräver disciplin. Man måste intressera sig och allmänbilda sig, man måste söka fakta på svar i samhället.

Jag känner mig otroligt stark i mitt val som tagit mig dit jag är nu. Jag känner mig inte mindre begåvad eller utanför. Snarare tvärtom. Jag känner mig streetsmart och har visat många eventuella framtida jobb att det är mig de ska anställa. Jag driver mitt egna bolag, gör en elitsatsning inom ridsporten med ett sikte mot EM. 

Jag vill passa på att ta av hatten för andra ungdomar som vågar följa sina drömmar för det de tror på. De som hittar det dem själva brinner för och kavlar upp ärmarna lite extra. Det finns en väg utanför skolan med, lite krokig kanske, men den finns där.

Stort lycka till alla fantastiska ungdomar där ute!

Nellie Berntsson