1 av 3
- Foto: Privat/TT
2 av 3
- Foto: NTB scanpix
3 av 3
- Foto: Privat

Soheila Fors: Slöjdebatten måste föras inom islam

Soheila Fors: "Kämpar ni inte också för deras rätt handlar det i bästa fall om hyckleri i sämsta fall om religiös taktik".


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Visst har vi alla rätt till frihet! Många muslimska kvinnliga aktivister begär rätten att bestämma över sin kropp. Jag håller med er, Sverige är byggt på frihet!

Alla borde ha denna mänskliga rättighet. Men för många år sedan minns jag hur en liten gosse ropade: Det är mammas hår, mammas hår! Det var min lilla pojke som skrek när den religiösa polisen grep mig för att jag hade håret ute.

Om ni nu ropar efter rätten till er kropp här, varför ropar ni inte på era medsystrars rätt till sin kropp, där borta? De utsätts också för tvång. Kämpar ni inte också för deras rätt handlar det i bästa fall om hyckleri i sämsta fall om religiös taktik.

Jag har arbetat med kvinnofrågor i många decennier och har sett många kvinnor, tro mig! Några vill bära slöja samtidigt som en stor del blir tvingade att bära den på asylboenden och i förorter. Var är deras frihet och var är era röster?

Små barn tvingas men vad vet barnet om moral, om renhet eller orenhet? Som andliga ledare har ni ett stort ansvar. Varför stöder ni inte Nalin Pekgul som försöker ge en mänsklig bild av islam eller de sekulära muslimerna?

Förändringen gäller inte så mycket oss som er. Den måste ske inom islam. Rörelsen måste börja omfatta mänskliga fri- och rättigheter som något gott.

Själv tror jag på rätten över den egna kroppen men det gäller inte bara er som söker flygbolagsjobb. Det gäller också kvinnorna i asylboendena, förorterna och hemländerna!

Soheila Fors

/
/
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.