Saga, 13: Sätt överlevnadskunskap på schemat!

- 10/05/2017, 08:43 -
Saga Modenius vill göra överlevnadskunskap till ett skolämne
1 av 4

Saga Modenius vill göra överlevnadskunskap till ett skolämne

Privat/Mikael Fritzon/TT

2 av 4

JESSICA GOW / JESSICA GOW / TT

3 av 4

mikael fritzon / Mikael Fritzon

Saga Modenius
4 av 4

Saga Modenius

Privat

Saga Modenius: "Ifall ett krig skulle bryta ut, eller att vi drabbas av naturkatastrofer, gäller det att agera snabbt."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Efter att ha läst boken "Spring så fort du kan" av Sofia Nordin inser jag hur mycket som kan gå fel och hur lite vi människor vet om hur man överlever ute in naturen. Det kan vara från att man går vilse i skogen, till att man sätts i en situation där man måste överleva under jordbävningar och orkaner.

Naturkatastrofer och epidemier kan inte förutsägas och vi alla måste göra oss beredda. Just nu pågår krig och terror, människor svälter och global uppvärmning hotar hela världen. Som tur är har vi i Sverige det väldigt bra i förhållande till andra länder, men det betyder inte att vi kan andas ut och slappna av, det är nu vi har chansen att utbilda och göra oss beredda på vad som än händer i framtiden.

I tidningen Tjugofyra7 (mars 2017) menar MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) att människor är dåligt förberedda på en situation utan exempelvis el, vatten och värme och att folk söker så konkreta och handfasta råd som möjligt.

Det är exakt vad överlevnadskunskapen kan ge dig. Du får kunskaper inom djurhållning, jordbruk, vattenrening, sjukvård och mycket mer. Men, det är redan lärarbrist i Sverige, hur blir det då med ett till ämne?

Med ett ämne som detta blir det nog inga problem med lärare, det är ett väldigt intressant ämne som motiverar och lockar både elever och lärare. Jag tror att många skulle lära sig snabbt och utan problem.

Dessutom kan överlevnadskunskapen ge nytta i andra ämnen också, SO och NO till exempel. Det kan hjälpa dig i sociala och vardagliga situationer och gör dig också mer allmänbildad. Det är inte bara att vara förberedd praktiskt, det gäller att ha en mental beredskap också.

Ifall ett krig skulle bryta ut, eller vi drabbas av en översvämning, jordbävning eller andra naturkatastrofer, gäller det att agera snabbt. För att inte hamna i chock behövs en mental beredskap.

Med hjälp av överlevnadskunskapen vet du vad som behöver göras och hur du ska agera på bästa sätt, vilket kan rädda många liv. Politikerna är också oroade. För några veckor sedan beslutade regeringen att återinföra värnplikten i Sverige.

Det säger mycket om vad som händer ute i världen just nu, bland annat att politikerna är oroade för vad som kan hända Sverige och att försvaret måste förstärkas. Det är nu vi har chansen att göra något åt det här, innan det är för sent.

Som sagt har vi som bor i Sverige det väldigt bra, men vi vet aldrig om nästa terrorattack äger rum i Sverige, eller om nästa naturkatastrof drabbar oss. Men det har inte hänt än, och därför är det nu vi ska göra något, genast.

Det är dags att vakna och börja inse att vi inte är så trygga som vi tror, men att vi faktiskt kan göra något åt det. Därför tycker jag att överlevnadskunskap bör bli ett skolämne!

Saga Modenius