Nohan, 22: Pojkar måste få slåss – det gör dem till bra män

- 16/05/2017, 09:37 -
1 av 3

Privat/TT

2 av 3

Claudio Bresciani

3 av 3

Privat

Nohan Zainudini: "Det var i låtsasbråk och fysiskt lekande med mina vänner som jag formade min grundläggande moral".

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I flertalet artiklar på Nyheter24 har Lady Dahmer beskrivit pojkars beteende som oacceptabelt och hemskt. I sina exempel tar hon fram pojkar som låtsasslåss, leker krig och allmänt utför fysiskt lekande, för att förklara hur pojkföräldrar behöver tygla sina barn.

Lady Dahmer: Tygla era söner!
Lady Dahmer: Vi måste lära pojkar backa innan vi lär flickor ta plats
Lady Dahmer: Pojkars lekar leder ofta till skit

Att hindra detta beteende i pojkar kommer inte leda till något annat än patologiskt beteende i det vuxna livet, Lady Dahmer, för psykologiska studier visar att så kallat Rough-and-Tumble play är en integral del av en pojkes uppväxt.

Dessa studierna visar att pojkar i fysiska lekar, vilket innefattar låtsatsbråk, lär sig att reglera sina känslor och att kommunicera sina känslor effektivt, vilket i sin tur naturligt bidrar till att de upprätthåller stabila sociala liv.

Anledningen till att pojkar, till större grad än flickor, både behöver och naturligt visar på sådan här lek och beteende, är att de väldigt tidigt i barndomen får ett uppskjut i testosteron, ett hormon som orsakar beteende av bland annat tävlingsinriktning, sensations-sökande och dominans.

Därmed lägger psykologer en stor vikt vid att pojkar ska få utföra Rough-and-Tumble play, så att de ska lära sig att kontrollera dessa känslor som de kommer behöva senare i livet under kärleksförhållanden och familjebildning (1).

Så nej, till skillnad från hur du indikerar att denna typ av uppväxt för pojkar leder till att de blir ”as, redan vid typ sex års ålder” så ser vi att de pojkar som beter sig hemskt i barndomen och i vuxen ålder snarare är de som aldrig har fått delta i fysiska lekar.

Det är de som aldrig brottades med sina pappor, och därmed aldrig lärde sig att kontrollera sina naturliga testosteronfyllda instinkter, vilket uttrycker sig senare i livet genom misshandel och diverse vridet beteende.

Detta försök till att feminisera pojkar kommer inte leda till något annat än en katastrof, och jag är glad att mina föräldrar inte har samma inställning som du, Lady Dahmer, för det var i låtsasbråk och fysiskt lekande med mina vänner som jag formade min grundläggande moral.

Det var i lekarna som jag och mina vänner bekämpade monster och räddade civila, där vi hittade vår inspiration till att göra gott i livet, och att bekämpa ondska.

Denna entusiasm växte senare i tonåren till ett intresse för mänskliga rättigheter, lösandet av konflikter och en generell vilja att göra människor gott. Det är samma inspiration som tar oss till att skydda kvinnor från fysiskt våld.

Jag garanterar dig att detta är fallet med hundratusentals andra män i Sverige, och uppmanar dig att sluta demonisera detta naturliga manliga beteende, för det förstör enbart pojkars uppväxt.

Nohan Zainudini

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

(1.)
https://www.psychologytoday.com/blog/growing-friendships/201506/do-boys-need-rough-and-tumble-play
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3283567
https://www.babble.com/kid/boys-need-rough-tumble-play