Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Gabriel, 21: Därför kommer Annie Lööf bli nästa statsminister

Gabriel Zetterström: "I en tid då misstron mot politiska eliten är större än någonsin utgör Centerledaren ett undantag".

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Förra veckan började de poppa upp runt om i Stockholm: affischer prydda med Centerpartiets Annie Lööf och texten ”Ledarskap för Sverige”.

Det är ett och ett halvt år kvar till valet i Sverige, och Centerpartiet försitter ingen chans att njuta av sitt momentum. Och vem kan klandra dem?

Partiet, som bara för några år sedan befann sig i djup kris, närmar sig Moderaterna i opinionsmätningarna, mycket tack vare att väljarna känner att Annie Lööf faktiskt står för det hon säger. I en tid då misstron mot politiska eliten är större än någonsin utgör Centerledaren ett undantag, och Lööf är landets populäraste partiledare.

Givetvis är det svårt att förutspå valresultat så här långt i förväg. Men om nuvarande förhållanden skulle stå sig någorlunda kommer regeringsbildandet bli oerhört knepigt. Säkert är att varken de rödgröna eller Alliansen kommer få majoritet i riksdagen efter valet 2018.

Sverigedemokraternas vågmästarroll blir allt större. Statsminister Stefan Löfven tänker sitta kvar om de rödgröna blir största block.

Alliansen kommer rösta ner ytterligare en Löfven-ledd minoritetsregering. Anna Kinberg Batra ser gärna en Alliansregering som släpps fram med stöd av Sverigedemokraterna, men det säger hennes allianskollegor nej till.

Partierna är fast i en illusion om att majoritetsregeringar till höger eller vänster kan bli verklighet, och politikerna påminner om barn som konsekvent säger nej till allt som inte faller dem själva i smaken. För att Sverigedemokraterna inte ska få inflytande över regeringen krävs samarbete och kompromisser.

Och att man tänker i annorlunda banor. Lösningen som alla skulle kunna enas kring är en Centerpartiregering, med Annie Lööf som statsminister, kanske i samarbete med Liberalerna.

En mittenregering som kan vända sig åt både höger och vänster för att ta Sverige framåt. Sjävklart kommer en sådan regering aldrig vara i majoritet i riksdagen, hur stor Lööf-effekten än är.

Men det är kompromisslösningen som skulle kunna samarbeta med både Löfvens socialdemokrater som Kinberg Batras moderater. Det finns en historisk motsvarighet. När det borgerliga regeringssamarbetet brakade samman 1978 fick folkpartisten Ola Ullsten chans att bilda regering.

Folkpartiet låg då på 15,6 procent och hade 39 riksdagsmandat. Den folkpartistiska regeringen möjliggjordes av att de större partierna på båda politiska sidor släppte fram kompromisskandidaten, och Ullsten förklarade att hans nybildade regering skulle ”sträva efter samförståndslösningar i hela folkets intresse.”

Sveriges politiska läge är komplicerat. Partierna sitter fast i låsningar och en vägran att inse att det politiska landskapet förändrats. Men det är inte något unikt svenskt. Valet i Frankrike är ännu ett bevis på omstruktureringarna.

Oberoende Emmanuel Macron blev vald till president efter att ha besegrat Nationella Frontens Marine Le Pen. Liberale Macron hade, i sista omgången stöd från såväl Socialistpartiets som Högerpartiets kandidat, allt för att stoppa den högerextrema Le Pen.

De etablerade partiernas kandidater hade antingen körts om eller kollrat bort sig själva dessförinnan. En Centerregering är varken socialdemokraters eller moderaters våta dröm.

Men det kanske är det enda fienderna kan enas kring för att möta hotet från höger och faktiskt föra landet framåt.

Utifrån dagens läge kommer varken Stefan Löfven eller Anna Kinberg Batra kunna bilda regering 2018: Löfven för att han saknar reellt stöd och Kinberg Batra för att hennes Allianskollegor kallt avvisar SD-inflytande.

”Ledarskap för Sverige”-kampanjen är ett tydligt sätt att positionera sig inför valet 2018, med opinionsvinden i ryggen.

Annie Lööf kan förneka det hur mycket hon vill. Men ju närmare valet vi kommer, desto tydligare kliver hon fram som statsministerkandidat.

Gabriel Zetterström

Håller du med?

Mer:

Jan Björklund öppnar för att avsätta Löfven: "Skulle skett för längesen"