Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
4089
reaktioner idag

Lady Dahmer: Det är inte barn som beter sig illa – det är föräldrar

Lady Dahmer: "Jag märker på mina egna barn att när jag har dåligt tålamod så ger det utslag i barnens beteende".

Denna text är hämtad från bloggen Lady Dahmer.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Elaine Eksvärd skriver om kaxiga barn och skrikiga föräldrar i inlägget "storbråk med femåringen". Jag tror alla som har barn äldre än iallafall fyra kan känna igen det där.

Mina barn har senaste halvåret börjat visa "attityd" men jag tänker att det hänger ihop med den närmande puberteten och med att de apar efter kompisarna på skolan. De kommer hem ofta och berättar om barn som sagt kaxiga saker till dem.

Då försöker vi prata ner det istället för att bli arg (obs kokar ju på insidan). Typ ifrågasätta varför de säger "vem bryr sig?" eller liknande. Bemöta det. Fråga hur de menar. Och så vidare. MEN!

Jag brukar annars generellt tänka att det inte är barnen som har dålig attityd eller är trotsiga utan att det är vi föräldrar som har och är det. Det är ju oftast vi som är problemet, våra reaktioner och vårt agerande som är nyckeln till barnens ”dåliga” beteende.

Jag märker det tydligt på mina egna barn att när jag har dåligt tålamod eller dåligt med tid eller på andra sätt brustit i mitt föräldraskap, så ger det utslag i barnens beteende. De blir bråkigare. De blir trotsigare. De protesterar mer. De får den där attityden.

Men jag tycker ändå att det är svårt att hantera liksom. Så det blir tyvärr en del skrik och skäll härhemma också och det känner jag mycket skam kring.

Inte så mycket skam inför andra, mer skam för att jag vet att det är kasst föräldraskap och att det faktiskt påverkar barnen och barnens självkänsla ganska negativt.

Tipsar om gruppen ”nära föräldraskap” på Facebook där man får tips och kan delta i diskussioner kring hur man bemöter sånt här på ett närmre och bättre sätt.

Jag får ofta aha-upplevelser där. Eller iallafall påminnelser om sånt jag egentligen vet men lägligt glömmer bort vid konflikt.

Lady Dahmer

Vill du också få ut din röst?

Håller du med?

Mer:

Lady Dahmer: Vi måste lära pojkar backa innan vi lär flickor ta plats