Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sexister som Tommy Berggren måste bekämpas

- 18/05/2017, 09:27 -

Denna text är hämtad från bloggen mattiasjrvi.blogg.se.

Mattias Beruk Järvi skriver om skådespelaren och regissören Tommy Berggrens sexism
1 av 3

Mattias Beruk Järvi skriver om skådespelaren och regissören Tommy Berggrens sexism

Privat/Stella Pictures

Tommy Berggren
2 av 3

Tommy Berggren

Stella Pictures / Stella Pictures

Mattias Beruk Järvi
3 av 3

Mattias Beruk Järvi

Privat

Mattias Beruk Järvi: "Berggren berättar sen att han känner många horor som han har mer respekt för än kärringar som sysslar med politik".

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Vi vill ofta påminna oss om hur moderna, upplysta och jämställda vi är i detta land. Vi är självklart en produkt av vår historia och dess strukturer, strukturer som fortfarande präglar vårt moderna samhälle än idag.

Tommy Berggren är för de flesta känd som en stor skådespelare och teaterregissören med en gedigen meritlista. Tommy Berggren nu aktuell igen med sina memoarer, vilket han tydligt deklarerade i Sveriges Radios P4 Extra, förra veckan.

I programmet framgick Berggrens unkna kvinnosyn tydligt, då han redogjorde för hans tidigare romans med en brasiliansk prostituerad i Brasilien (1968). En kvinna som Berggren ansåg sig räddat via sina romantiska uppvaktningar.

Berggren berättar sedan stolt i programmet ”Jag känner många horor som jag har mer respekt för än kärringar som sysslar med politik”

När Tommy några dagar senare intervjuas av Kulturnyheternas kvinnliga reporter så händer det igen; Berggren visar igen sin unkna kvinnosyn och kommenterar den kvinnliga reporters utseende med orden “Dig hade man nog kunnat bli lite förälskad i. Du är så go' i kroppen och håret”

Efteråt får vi veta att Tommy bett om ursäkt för sitt agerande och är ”uppriktigt ledsen från hjärtat”

Med den historik Tommy har, följt av sexism och objektifiering av kvinnor, ser jag ett mönster, en struktur som fortfarande lever kvar än idag, en relik från det förflutna.

En struktur vi alla bör bekämpa.

Mattias Beruk Järvi

Vill du också få ut din röst?