Mors dag är mer än ett jippo – det är en kamp för kvinnorna

- 27/05/2017, 12:05 -
Dotte Nielsen skriver om betydelsen av mors dag
1 av 3

Dotte Nielsen skriver om betydelsen av mors dag

Privat/SCANPIX

2 av 3

JESSICA GOW / SCANPIX

Dotte Nielsen
3 av 3

Dotte Nielsen

Privat

Dotte Nielsen: "Utöver att uppmärksamma kvinnor på mors dag måste vi stå upp för lika rättigheter varje dag, varje timme och varje minut."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Vi matas på med nya jippodagar. För att nämna några så nämner jag kanelbullens dag, chokladbollens dag och pizzans dag.

Visst kan man fira kanelbullen, men än viktigare är det att fira en mor. Uppmärksamma alltid din mamma eller fru, men just på mors dag ska det göras lite extra!

Det finns förstås de som inte har en mor kvar i livet eller en fullgod relation med sin mamma, till er rekommenderar jag att fira någon annan mamma du känner!

Grannen, brorsans fruga eller kanske din moster? Mammor är för jävla bra, utan dem hade varken jag eller du funnits!

Jag har många mödrar att fira, dels min egen mamma, jag har en svärmor som ska firas och en flickvän som är mamma – som självklart ska firas.

Man måste inte köpa en bukett rosor på närmsta mataffär om man inte känner för det, man kan köpa vad som helst som man tror att mamman som ska firas kan tänkas önska sig, och precis tvärtemot det vi är matade med så är det inte tanken som räknas, utan resultatet.

För er som inte har koll, så är mors dag imorgon, så ska ni beställa något fint på webben till er partner eller mamma, beställ då redan igår helst. Man kan klichéartat köpa rosor, hjärtformade chokladaskar eller underkläder.

Men man kan också ge frukost deluxe på sängen, en massage, ett hotellövernattning eller en härlig middag på närmsta restaurang. Om du väljer det sistnämnda alternativet är det viktigt att scanna av utbudet.

Det är tråkigt om restaurangen är fullsatt eller stängd när ni kommer dit uppklädda och förväntansfulla, och istället tvingas äta en mosbricka i bilen. Se till att kolla vilka restauranger som har öppet och boka bord!

Man kan raljera kring mors dag (och fars dag) och bara se det som ett kommersiellt jippo, men jag tror att det är viktigt att ta på allvar, och aldrig glömma att vi alla är lika mycket värda, och att vi alltid skall uppmärksamma varandra.

Jag arbetar som socialarbetare och träffar i min yrkesroll tyvärr ofta på kvinnor som är socialt utslagna, utsatta och nedvärderade. Mäns våld mot kvinnor är inte bara ett globalt problem, det är också ett problem för mig, dig och kanske för din granne?

Vad vi ska göra, utöver att uppmärksamma kvinnor på mors dag och på internationella kvinnodagen, är att stå upp för lika rättigheter varje dag, varje timme och varje minut.

Detta behöver inte yttra sig genom manifestationer och vänsterdrabbning, det räcker att vi män börjar mer konsekvent att se oss som jämlikar! Kvinnors självkänsla mår inte bra av ett samhälle som allt för ofta åsidosätter kvinnors rättigheter.

Seså, uppmärksamma mammor lite extra nu på söndag, och fortsättningsvis fortsätt på samma sätt – så blir världen en smula bättre!

Dotte Nielsen