Torsdag 2 Dec
Stockholm

Nej, graviditet är inte vackert – det gör en tjock och ful

Anna Edoff skriver om hur samhällets skönhetsnormer får gravida att må dåligt
1 av 3
Anna Edoff skriver om hur samhällets skönhetsnormer får gravida att må dåligt. Foto: Privat
Anna Edoff
2 av 3
Anna Edoff. Foto: Privat
Anna Edoff
3 av 3
Anna Edoff. Foto: Privat

Anna Edoff: "Varje gång jag ser mig utan kläder i spegeln fylls mina ögon med tårar. Jag känner inte igen mig själv."

Kommentera (4)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Jag kom in i vecka 31 i fredags och dagarna som går nu är otroligt jobbiga. Magen är tung, tröttheten kommer, illamåendet är brutalt och jag längtar verkligen till bebisen kommer ut nu!

Jag har fått lära mig att det är vackert att vara gravid, men hur blir det då när man inte ens känner sig vacker? Är det andra som ska avgöra vad jag ska känna och inte? Är det inte viktigast att kvinnan känner sig vacker?

Förlåt, men jag förstår inte. Varje gång jag ser mig utan kläder i spegeln så fylls mina ögon av tårar. Jag känner inte igen mig själv.

Jag tycker det är enormt jobbigt när människor påpekar min mage. När jag hör människor säga till mig att den har blivit så stor, eller frågar "Har du tvillingar i magen?". Jag vet att de inte menar något illa men det trycker ner mitt självförtroende.

Mina kläder är alldeles för små, jag kan inte ha de jag hade förr och det gör det bara ännu jobbigare. Ska jag bara inbilla mig att jag är vacker och leva i en värld där jag ljuger för mig själv? Är det så man ska göra?

Eller är jag en jättehemsk blivande mamma som har dessa tankar? Förlåt igen, men jag kan fortfarande inte förstå våra normer i samhället.

Det känns som att det är en helt annan människa när jag ser bilder av mig själv. Jag vet inte vad jag ska göra, det kanske bara är alla mina hormoner som gör mig galen.

Jag vet att denna text är sjukt negativ, men låt oss gravida vara negativa ibland. Allt är inte positivt och så bra hela tiden. Jag lovar dig, det är inte lätt att vara gravid hela tiden.

Missförstå mig rätt nu, för jag älskar den lilla bebisen över allt annat och jag ångrar verkligen inte att jag blev gravid, det är bara hur samhället fungerar som gör mig frustrerad. Jag och lillen kommer fixa detta!

Anna Edoff

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (4)
Kopiera länk
Dela