Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Jag tänker inte sluta äta kött för miljöns skull

- 27/05/2017, 14:00 -
Erika Kvarnlöf anser att man både kan äta kött och värna om miljön
1 av 3

Erika Kvarnlöf anser att man både kan äta kött och värna om miljön

Josefin Landhagen/TT

2 av 3

Linus Sundahl-Djerf/TT

Erika Kvarnlöf
3 av 3

Erika Kvarnlöf

Josefin Landhagen

Erika Kvarnlöf: "2017 är det en trendig grej att sluta äta kött. I nästa ögonblick bokas det en flygresa eller två".

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Nu kommer jag att ta upp ett ämne som jag vet lätt leder till upprörda känslor och hårda ord. Jag snackar om kött- och klimatdebatten som gått varm ett tag nu.

Jag brinner själv för miljöfrågor, jag sticker dock inte under stol med att jag äter kött och jag har dessutom tagit jägarexamen.

Jag håller med om att vi behöver dra ner på vår köttkonsumtion i stort, precis som vi behöver dra ner på överkonsumtion i det stora hela.

Och inte minst bör vi alla se över vårt matsvinn som är galet stort, i genomsnitt slänger vi svenskar 107 kilo mat och dryck per person och år. Ni kan läsa mer hos Hungrig.nu där ni även kan läsa följande:

"Produktion av livsmedel står för nästan 25 procent av den totala klimatpåverkan. Att producera den mat vi kastar bidrar med 1.9 miljoner ton koldioxid per år till atmosfären, lika mycket som utsläppen från 700 000 bilar. Dessa utsläpp påverkar både miljö och hushållens ekonomi. Ett stort resursslöseri - helt i onödan"

Det som irriterar mig och har stört mig ett tag nu är när folk slänger ur sig att de ska sluta äta kött "för miljöns skull" utan att ha funderat så mycket mer på det än så.

Det är liksom en trendig grej att säga 2017 och något som ju "alla" andra gör. I nästa ögonblick bokas det en flygresa eller två till andra länder där det äts scampi för glatta livet. Utan att personerna i fråga funderar nämnvärt över flygets klimatpåverkan eller hur produktionen av scampi ser ut.

Och missförstå mig inte nu, ingen kan göra allt och alla kan göra något. Jag vet! Det tjatar jag ju alltid om själv. Men vi har en oerhört bra köttproduktion här i Sverige som vi bör värna om.

Liten andel antibiotika och djur som får vara ute mycket. Djur som dessutom behövs för att hålla våra marker öppna och som är bra för den biologiska mångfalden. Så istället för att sluta äta kött helt (om du egentligen inte känner för det), dra ner på köttintaget och se till att äta bra kött.

Ät svenskt, närproducerat och gärna ekologiskt. Kolla upp var närmsta producent finns och ta gärna kontakt med denna. Kanske kan du åka dit och kolla hur det ser ut till och med.

I dag är det många som har tappat kunskapen om hur mat blir till, avståndet från varifrån produkten kommer ifrån och tills den hamnar på tallriken är större en någonsin. Det skapar oro och en rädsla för vad det är vi faktiskt äter.

Därför behöver vi lära oss mer om vad vi stoppar i oss, hur saker produceras och tillreds, innan vi uttalar oss om hur det är. Fråga på restaurangen nästa gång du äter kött varifrån det kommer och tacka nej om ursprunget inte är svenskt eller om det är okänt.

Och kolla gärna upp vad det du ersätter köttet på tallriken med är för något. Produkter av exempelvis soja är nämligen inte heller så värst bra för miljön.

Och har du som läser detta helt slutat äta kött, tro mig, jag respekterar ditt val. Jag kommer inte att försöka omvända dig. Så snälla, respektera mitt val du också.

Så nej, jag kommer inte att sluta äta kött för miljöns skull. Jag kommer dock fortsätta att äta bra, svenskt kött som jag vet var det kommer ifrån. I måttliga mängder. Och bli bättre på att inte slänga mat. Det och mycket annat, DET gör jag för miljöns skull.

Erika Kvarnlöf