Lämnar du internet för att slippa hatet så vinner mobbarna

- 16/05/2017, 18:16 -

Denna text är hämtad från bloggen Evahle.se - psykisk hälsa och ohälsa.

Evah Åberg skriver om att vinna över näthatarna
1 av 3

Evah Åberg skriver om att vinna över näthatarna

TT/Privat

2 av 3

Christine Olsson/TT

Evah Åberg
3 av 3

Evah Åberg

Privat

Evah Åberg: "Det värsta var inte kommentarerna, det var hur många som sa åt mig att jag borde sluta vara på internet för att slippa dem."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

När jag gick i 8:an blev jag mobbad av i stort sett hela skolan. Det lades bananskal och hudkräm i mina skor på idrotten. Glåpord och kommentarer i korridoren, lappar i skåpet och så vidare.

Men det värsta var faktiskt alla kommentarer och sidor som skapades om mig på internet. Det här var alltså 2005, då Lunarstorm fortfarande fanns. För er som inte vet vad Lunarstorm är så var det ungefär som Facebook, en sajt där man skrev med sina vänner, och sidan var faktiskt väldigt stort på den tiden.

Hela Lunarstorm var nerklottrat med mitt namn. Mobbarna skapade användare med nicknames som "Eva_den_fulaste_flickan_i_världen" och så vidare. Jag fick kommentarer och meddelanden flera gånger per dag om hur ful och värdelös jag var och jag svarade aldrig tillbaka. Jag bara blockerade dem och tog bort kommentarerna.

Men vet ni vad det värsta var? Det var inte de här kommentarerna utan det var hur många vuxna människor i min omgivning sa åt mig att ta bort min Lunarstorm, att jag borde sluta vara på internet för att slippa de här kommentarerna.

Varför skulle jag som offer sluta använda de här sidorna, istället för de som faktiskt gör fel och gör något olagligt? Det är tyvärr ofta så, att det är offret som tvingas byta skola, sluta på sitt fritidsintresse eller ta bort sina sidor på internet.

Men jag gav mig inte. Jag vägrade stänga ned mina sidor för jag hade lika stor rätt som alla andra att använda internet och jag hade många internetvänner som gav mig stöd. Det var inte jag som hade gjort fel, det var de som skrev de här sakerna som gjorde fel.

En dag gjorde jag tvärtemot vad jag brukade göra. Jag svarade till en av dem som skrev och frågade: "Vad har jag gjort er egentligen?". Till svar fick jag att de inte förstod frågan och efter det lugnade det sig.

Jag valde att stå på mig och inte låta mig tryckas ned av dem då jag insåg att det inte var jag som var problemet. Jag var ett slumpmässigt offer likt de övriga 60.000 som blir utsatta för mobbning varje dag i Sverige.

Om du blir utsatt för samma sak som jag blev så är det viktigt att valet ligger hos dig. Självklart ska du ta bort dina sidor eller byta skola om du känner att du själv vill det och skulle må bättre av det, men det ska vara ditt beslut.

Du ska inte ta bort något eller sluta med något på grund av att någon trycker ned dig. Det är din rättighet att få vara exakt som du är, vara på vilken sida du vill eller ha vilken hobby du vill. Det ska ingen få ta ifrån dig, särskilt inte mobbare.

Du är en stark kämpe och du klarar allt! Hittills har du överlevt varje motgång och du kommer fortsätta göra det. Vi kämpar tillsammans!

Evah Åberg

Vill du också få ut din röst?
Har du blivit utsatt för nätmobbning?