Söndag 5 Dec
Stockholm

Det här är lösningen på Israel-Palestina-konflikten

Magnus Olofsson skriver om Israel-Palestina-konflikten
1 av 3
Magnus Olofsson skriver om Israel-Palestina-konflikten. Foto: Privat/Pixabay
2 av 3
Magnus Olofsson
3 av 3
Magnus Olofsson. Foto: Privat

Magnus Olofsson: "Ett fritt flöde av idéer och kapital mellan länderna skulle helt enkelt göra det för dyrt att inte handla med motparten."

Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Israel-Palestina-konflikten har pågått så länge jag levt och långt innan dess. Lösningen verkar vara långt ur sikte. Jag vet inte hur många jag har träffat som resignerat helt och säger att den aldrig kommer att lösas.

Vi har provat med religion. Det kan vara en stor enande faktor men det kan man knappast påstå i det här fallet. Vi har prövat statslösningar till ingen nytta. Man kan tycka vad man vill om Israels vara eller inte vara men staten Israel har snarare förvärrat problemen än hjälpt.

Palestiniernas kamp för samma sak är ingen jättesuccé heller. Etnicitet och historia har låst fast konflikten och bidrar bara till att göra den helt olöslig.

I Israel finns en väldigt stark startup-scen. En enligt egen utsago endast överträffad av USA:s. Vad som är mindre känt är att det finns en i Palestina också. Små techföretag poppar upp där också. Framsteg inom främst mobiltelefonindustrin möjliggör framsteg inom andra sektorer också.

Ett 4k kamerachip kostar nu 7 dollar. Det kan användas till så olika fält som urinprov till att höja produktiviteten inom äppelodling. Där man förr förlorade 30 procent av skörden förlorar man nu bara 10 procent genom ny teknik.

De som är framåt i den Palestinska startup-scenen säger "börja redan idag trots att vi är ockuperade, det vara inte för evigt". Bygg något, gör något.

Ett fritt flöde av idéer och kapital mellan länderna skulle helt enkelt göra det för dyrt att inte handla med motparten. Varför spendera massor med miljarder på att med vapenmakt ta något man kan köpa billigt?

Framsteg i ena landet gynnar det andra. Varför skulle du skjuta raketer på fabriken som tillhandahåller billiga telefoner eller rasera kontoret på andra sidan som du själv investerat pengar i? Det skulle helt enkelt bli olönsamt med konflikt. De som vill hålla fast vid det gamla konkurreras ut av mer progressiva krafter. Man gör det för dyrt att ha fördomar och med segregation.

Jag har svårt att tänka mig ett kraftigare incitament än välstånd och fred. Det är en sak vi alla har gemensamt. Väldigt få vill ha motsatsen. Folk flyttar över hela jorden för att finna det. Straffa inte de som vill ha det utan lämna de ifred att göra det de gör bäst och låt bakåtsträvarna försvinna in i historiens dunkel.

Idéer har inga nationsgränser, ingen religion, ingen historia. De är antingen bra eller dåliga. De hjälper eller går under. En bra idé är bra oavsett om den är Palestinsk eller Israelisk.

Man behöver inte förhandla fram frihandelsavtal, nu bestämmer vi att vi har det, är allt som krävs. Man behöver inte göra någonting. Det skulle frigöra kapital och arbetskraft till fred istället för krig.

Framsteg istället för status quo. Inte så mycket kanske men det är en viktig signal och ett viktigt incitament. Om man fokuserar på det man har gemensamt istället för det man inte har.

Är det någon som har en bättre idé? Vi har ju provat alla andra. Det som är synd är att den mest logiska idén provas sist, det här har vi ju vetat om länge, det är inget konstigt. EU bygger från början på den idén. Nu kan man tycka vad man vill om EU men i den aspekten har EU varit mycket framgångsrikt.

Magnus Olofsson

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela