Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Lady Dahmer: Nej, du blir inte förtryckt för att du är smal

- 30/05/2017, 18:14 -

Denna text är hämtad från bloggen Lady Dahmer.

Lady Dahmer skriver om kroppshetsen
1 av 4

Lady Dahmer skriver om kroppshetsen

Privat/Elizabeth Dalziel/AP

2 av 4

Elizabeth Dalziel

3 av 4

AP

Lady Dahmer
4 av 4

Lady Dahmer

Privat

Lady Dahmer: "Lyssna nu: Nej, smala skammas inte för att de är smala. Det finns inget samhällshat mot smala människor. Tvärtom."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Ofta när man diskuterar hatet mot överviktiga så slutar det alltid med att ett gäng smala personer tar över diskussionen med sina personliga anekdoter om den där gången nån sa åt dem att äta en macka. Man pratar gärna om begrepp som "thinshaming" som en kontrast till fatshaming.

Inte helt sällan så hävdas det till och med att smala "får mer skit än tjocka" eftersom att det enligt många menas att "det är okej att säga till smala att de är för smala men det är inte okej att säga till tjocka att de är tjocka!".

För det första så är det sistnämnda inte sant alls. Att säga till tjocka att de ohälsosamma, riskerar att dö eller bli sjuka, kostar skattebetalarna massa pengar och så vidare är tvärtom helt okej enligt sociala normer.

Utöver det så hör det inte heller till ovanligheterna att man säger värre saker än så. Det kan alla tjocka vittna om. Dessutom så lever vi ju i ett samhälle där tjocka på olika sätt framhävs som dåliga i flera sammanhang, i filmer, på TV, i tidningar, på löpsedlarna, i litteraturen, på skolan och så vidare. Så jo, nog är det okej att säga till tjocka att det är dåligt att vara tjock.

Men okej, detta till trots så hävdas det ändå ganska ofta att smala utsätts för "thinshaming" och här vill jag tydligt förklara varför denna uppfattning fått grepp om så många. Lyssna nu: Nej, smala skammas inte för att de är smala. Det finns inget samhällshat mot smala människor. Tvärtom.

DÄREMOT! (Lyssna noga igen). Däremot så finns det ett begrepp som kallas för bodyshaming och detta drabbar alla kvinnor oavsett storlek. Inte ens supermodellerna går fria från detta.

Det innebär att det alltid är fel på din kropp. Är du smal så är du ändå inte tillräckligt smal och är du tillräckligt smal så är du för smal eller så är det nåt annat, rumpan är för platt eller låren för skeva eller magen för musklig eller vad fasiken det nu må vara som avviker från typ photoshoppade Victoras Secrets-modeller.

Detta kan för smala personer uppfattas som att det är deras smalhet som är orsaken till skammandet, när det egentligen handlar om att de är kvinnor och aldrig kommer att duga oavsett vad de väger.

Så när man använder begrepp som till exempel thinshaming som en del gör så antyder man att det finns ett förtryck mot smala och att dessa blir förtryckta på grund av sina smala kroppar, och det blir de inte.

Kvinnor är förtryckta och ett av verktygen för att förtrycka oss är att skamma, recensera, håna och värdera våra kroppar. Så när smala kvinnor drabbas av ovälkomna eller hånfulla kroppsrecensioner så förtrycks de i egenskap av kvinnor. Inte i egenskap av smala.

Lady Dahmer

Vill du också få ut din röst?