Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Lady Dahmer: För smala som vill debattera – här är ett tips

- 02/06/2017, 13:49 -

Denna text är hämtad från bloggen Lady Dahmer.

Lady Dahmer ger svar på kritiken
1 av 3

Lady Dahmer ger svar på kritiken

Privat/Jessica Gow

2 av 3

Jessica Gow / TT NYHETSBYRÅN

Lady Dahmer
3 av 3

Lady Dahmer

Privat

Lady Dahmer: "Här är ett tips på hur du som smal, vit, hetero eller cis kan göra för att motverka normer och ideal."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Som kvinna granskas du alltid. Oavsett hur du ser ut. Men vissa kroppar granskas mer. Och det är tamejfan skitviktigt att synliggöra och tala om, om vi vill komma framåt.

Så en del av det jag försöker förklara med mitt tjat om smala vs tjocka är att steget till att lära sig acceptera, älska eller trivas i sin kropp är hundra gånger kortare och enklare när man har en kropp som samhället älskar, lyfter fram samt hyllar. (Det vill säga smala eller vita kroppar).

Steget att lära sig acceptera, älska eller trivas i sin kropp när samhället hatar, äcklas av, skammar och osynliggör din kropp är nästan omöjligt.

Det är som att springa uppför en jävla sommaräng i snöstorm samtidigt som publiken kastar ruttna ägg på en.

Man ska såklart inte jämföra lidande eller förminska människors ångest, men det handlar inte om det utan om att vara medveten om att det är skillnad på att tillhöra normen och stå utanför den.

De enda som tjänar på att vi låtsas som att alla har det lika svårt är de som har sitter i toppen. Oavsett vilka frågor vi pratar om.

Så hur kan man då som normativ närma sig i debatten?? Hur kan du som smal eller vit eller hetero eller cis göra för att motverka normer och ideal?

Genom att lyfta fram de som är utsatta, dels genom att tala om problematiken (kanske genom att belysa sina egna privilegier) och dels genom att låta de utsatta tala för sig själva samt lyfta fram dem när de gör det. Ingen kan ha koll på allt eller veta precis hur de ska uttrycka sig, men tillsammans kan vi lära oss.

Lady Dahmer

Vill du också få ut din röst?