Torsdag 22 Apr
Stockholm

Tänk om tjejer betedde sig som killar på studentflaken

Elin Nilsson har skrivit fyra förslag på texter som skulle kunna stå på tjejernas studentflak, om de betedde sig som killarna.
1 av 3
Elin Nilsson har skrivit fyra förslag på texter som skulle kunna stå på tjejernas studentflak, om de betedde sig som killarna. Foto: Privat/SCANPIX
2 av 3
Elin Nilsson
3 av 3
Elin Nilsson. Foto: Copyright 2017. All rights reserved.

Elin Nilsson: "Här är fyra exempel på texter jag är övertygad om att vi aldrig kommer se på studentflaken..."

Kommentera (8)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

"Ikvällligger era döttrar på rygg för här kommer grabbarna frånbygg! 2:an var värst, det tyckte hon också!" 

Detär ett exempel på texter med uppmaning till sexuellt våld somsynts på studentflak runt om i Sverige. Som har upprört ochförvånat.

Egentligenär det inte förvånande att det är killar som skriver så omtjejer och inte tvärt om. Då det är ett tidigt inlärt och belönatbeteende för dem att på olika sätt visa att de har ett övertag. 

Vi ser inga tjejer skriva lakan med uppmaning om sexuellt våld mot killar. De sexuella referenserna är egentligen inte ett uttryck för sex, utan ett uttryck för makt. 

Att killar som grupp har ett maktövertag gentemot tjejer som grupp. Och lakanen med texterna som anspelar på våldtäkt är ett sätt att behålla det maktövertaget och understryka det inför livet efter studenten

Forskning gjord på barn har visat att när flickorna talar 40 procent av tiden i ett klassrum upplevs det att de tar över. Inte ens som att de har hälften av talartiden, utan att de hörs mer. 

När flickorna också får lära sig att de har ett ansvar att hålla pojkarna lugna förstärks den kulturen. Killar får leva ut och tjejer får backa tillbaka ett steg. 

När sedan skillnaderna är på väg att planas ut i den tidiga vuxenåldern blir hoten om det sexuella våldet ett sista desperat rop för att hävda sin plats som högst upp. Det är precis samma sak som när vuxna kvinnor som tar plats i det offentliga rummet och uttrycker en åsikt möts med hot om våldtäkt. 

Vad har våldtäkt med opinionsbildning, journalistik och kvinnliga idrottare att göra? Det är ett sätt att trycka oss tillbaka då det är något vi ständigt har i bakhuvudet och känner rädsla inför. För jag är starkt övertygad om att vi aldrig kommer se några studentflak med dessa texter: 

”Beväpnademed saxar och yxor
Föratt slita av era söners byxor
Imorgonbehöver dom en akupressör
Förhär kommer brudarna från frisör” 

”Ärdom små får man ta två
Såvi ger killarna en sömntablett
Föratt knulla dom i dubblett
Ingenoskuld kommer vara välordnad
Efterdom träffat tjejerna från omvårdnad”

”Viklär inte på någon utan sliter bara av
Medtappat medvetande blir dom till en slav
Superner grabbarna som en alkoholist
Detär vi tjejer från stylist”
 

”Ingenspojkvän går säker
Frånen mörbultad kropp som inte läker
Låsin era killar eller var beredda på strid
Ikvällfår dom träffa brudarna från barn och fritid”

Vi måste redan från början ge killar och tjejer samma möjlighet att ta plats. Se till att inte skuldbelägga det ena könet mer än det andra när det blir stökigt. 

Inte minst behöver vi lära alla barn att sätta ord på sina känslor och behov. Att det är okej att vara både stark och svag, oavsett kön. När vi kommit dit är jag övertygad om att studentflaken kommer vara rena från våldtäktshot. 

Elin Nilsson 
Föreläsare

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (8)
Kopiera länk
Dela