Måndag 15 Aug
Stockholm

11 miljoner av skattebetalarnas pengar – för ett hotell med spa

Rebecca Weidmo Uvell skriver om bidraget Ibn Rushd fått av Folkbildningsrådet.
1 av 3
Rebecca Weidmo Uvell skriver om bidraget Ibn Rushd fått av Folkbildningsrådet. Foto: Privat/TT
2 av 3
Rebecca Weidmo Uvell:
3 av 3
Rebecca Weidmo Uvell:. Foto: Privat

Rebecca Weidmo Uvell: "Är du en förening och får pengar från Folkbildningsrådet kan du alltså utan problem få ett hotell av skattebetalarna!"

Kommentera (10)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Jag avslöjade nyss i ett blogginlägg att det muslimska studieförbundet Ibn Rushd använt 11 miljoner kronor av bidragen från Folkbildningsrådet för att köpa ett hotell för 11 miljoner. Närmare bestämt Granhedsgården i Sörmland. 

De köpte hotellet 2014. Sedan skänkte de halva hotellet till Islamiska Förbundet som idag äger 50 procent. Ibn Rushd har alltså helt enkelt sparat en del av skattebidragen de får för att bedriva utbildning och sedan använt pengarna för att köpa ett hotell till sig själva och sedan gett bort halva till en helt annan förening som inte har något alls med utbildning att göra. 

Ibn Rushd fick 23 miljoner kronor i bidrag från Folkbildningsrådet 2017. Tyvärr är inte det här det värsta, utan att den myndighet som delat ut bidraget av skattebetalarnas pengar försvarar hotellköpet och hävdar att det är helt enligt reglerna. 

Såhär skriver de på sin hemsida med anledning av min granskning:

”Ibn Rushd har informerat Folkbildningsrådet om investeringen i Granhedsgården och deras avsikt att etablera ett utbildningscenter för rörelsen med kurser, konferenser och seminarier. Ett studieförbund kan välja att investera en del av upparbetat kapital i ändamålsenliga lokaler, istället för att till exempel hyra lokaler för verksamheten. Folkbildningsrådet har inte funnit anledning att ifrågasätta Ibn Rushds inköp av Granhedsgården.” 

Läs sista meningen igen. De har inte haft anledning att ifrågasätta att en förening köper ett 11 miljonerkronors hotell för skattebidraget. Maken till respektlöst förhållningssätt till skattebetalarnas pengar har jag inte ens sett hos MUCF, som jag också granskat regelbundet sedan 2015. 

Bedriver då studieförbundet någon utbildning på hotellet? Nej, läser man på Granhedsgårdens hemsida är det ett helt vanligt hotell med konferens och spa. Och läser man deras årsredovisning kan man se att de köpte hotellet för att starta asylboende. 

De hade alltså tänkt att skattebetalarna köper hotellet åt dem via Folkbildningsrådet och sedan skulle de tjäna stora pengar på en annan myndighets budget genom asylboende. Och detta är helt okej för Folkbildningsrådet, som för övrigt delar ut 1,7 miljarder kronor i bidrag varje år. 

Andra människor i samhället som vill bedriva antingen hotell eller asylboende får vända sig till vanliga finansiärer som till exempel bank för att köpa fastigheter. De får skuldsätta sig, ta risker och betala ränta på lånet. 

Men om du är en förening och får pengar från Folkbildningsrådet kan du alltså utan problem alls ta 11 miljoner kronor, köpa ett hotell och sedan bilda ett nytt bolag utan en enda krona i lån i någon bank. Och voilá, så har du fått ett hotell av skattebetalarna! 

Vi har världens högsta skattetryck. Och det är så här politikerna spenderar våra pengar? Skandalöst är det enda ord jag kan beskriva detta haveri med faktiskt. 

Och jag vet inte vad som är värst. Att Ibn Rushd köpt ett hotell eller att Folkbildningsrådet försvarar inköpet och hävdar att det är helt enligt regelboken. Men i min bok spelar det ingen roll. För jag kan knappast vara den enda som upprörs över detta fiasko. 

Jag kräver att politikerna som är Folkbildningsrådets högsta chefer omedelbart tar tag i det här och kräver svar från myndighetschefen. Och att de både ser till att Ibn Rushd får betala tillbaka de 11 miljoner kronor de köpt hotell för och ser till att detta inte kan inträffa i framtiden. Allt annat är oacceptabelt. 

Hur förväntar sig politiker att vi ska ha något som helst förtroende för dem om de gång efter gång verkar strunta i hur våra surt förvärvade och inbetalade skatter används?

Rebecca Weidmo Uvell

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (10)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.