Sluta hata på bloggare för att de tjänar mer än vad du gör

- 12/06/2017, 09:30 -

Denna text är hämtad från bloggen Danielas Dagbok.

Daniela Skoglund skriver om avundsjukan mot bloggare.
1 av 3

Daniela Skoglund skriver om avundsjukan mot bloggare.

Picasa/Privat

Daniela Skoglund tillsammans med Isabella Löwengrip.
2 av 3

Daniela Skoglund tillsammans med Isabella Löwengrip.

Privat

Daniela Skoglund
3 av 3

Daniela Skoglund

Picasa

Daniela Skoglund: "Folk blir så oerhört provocerade av att unga kvinnor lyckas skapa karriärer som de flesta bara kan drömma om."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Alltså jag blir så trött på att det fortfarande finns så många som inte ser på bloggare som något annat än uppmärksamhetssjuka småtjejer. 


För några dagar sen fick jag en kommentar där skribenten hänvisade till Blondinbella som en "onödig livsform". 


Några rader senare uppenbarade sig meningen "småtjejer med psykiska problem utrustade med ett gränslöst bekräftelsebehov", och ja, så kände skribenten också att han blir mycket road av alla dessa självutnämnda "författare", "journalister" och "konstnärer", för att inte nämna alla "mediaentreprenörer".

 

Personen som skrev den här kommentaren är knappast långt ifrån den enda som tänker på det sättet, för den antydan möts man ju av titt som tätt. 


Oavsett om man kollar igenom kommentarsfält i bloggar, artiklar, skvallertidningar, Facebook, och så vidare, så är det samma visa: Bloggare tas ej på allvar, för att de är uppmärksamhetssjuka småtjejer, som lyckats tjäna några småslantar på att hysteriskt spamma folk med ointressant info om sina liv, typ. 


Och jag bara undrar: Har vi inte kommit längre än så?

 

Den "onödiga livsformen" Blondinbella tjänar 500 000-600 000 kronor i månaden (källa) på sin blogg. Den summan är liksom helt gigantisk att bara tjäna på ett helt år, och hon drar in den summan varje månad, enbart på sin blogg. 


Hon driver ju även flera företag, som det inte tycks gå direkt dåligt för heller. Kvinnan köpte liksom en freaking Porshe Panerma år 2016 och bor i ett hus på Lidingö, så det talar väl för sig.

 

Och nej, det är inte bara Blondinbella som lyckats bli framgångsrik tack vare sin blogg. Kenza, Kissie, Janni Delér, Paula Uribe, Michaela Forni, alltså listan kan göras hur lång som helst. 


Och visst har flera av dessa vid sidan om sina bloggar startat företag och skrivit böcker, men varför skulle de INTE ta chansen och göra det, när det uppenbarligen lönar sig? 


Har man en läsarskara av tiotusentals, eller hundratusentals, läsare i veckan som skulle vara intresserade av att läsa en bok man skrivit, varför skulle man då INTE skriva en bok? 


Och varför skulle man då INTE få kalla sig författare efteråt? Jösses alltså, en författare = en person som skriver böcker, en entreprenör = en person som driver företag. 


En bloggare som gett ut en bok och driver företag är alltså inte "bara" en bloggare, utan också en författare och en entreprenör. Varför anser folk då att bloggare skulle behöva förminska det faktum att de faktiskt inte "bara" är bloggare, utan även ofta entreprenörer och författare? 


Jag tror jag kan svara på varför: Folk blir så oerhört provocerade av att unga kvinnor lyckas skapa karriärer som de flesta bara kan drömma om. 


Provocerade av att en 20-årig tjej kan dra in betydligt mer pengar än en 50-årig man. Provocerade av att deras egna företag inte går lika bra. Provocerade av att de själva inte har en lika fin bil som Blondinbella. 


Och vad gör folk då? Jo, försöker trycka ned dessa framgångsrika, unga kvinnor, genom att försöka förlöjliga bloggar med att säga att bloggare bara är uppmärksamhetssjuka småtjejer som inte gör annat än skriver betydelselösa inlägg om sitt liv. 


Att bloggare inte har någon verklig talang, utan att det som de gör, kunde vem som helst göra. Att det inte är ett "riktigt jobb" att blogga. Att bloggare nog inte alls är entreprenörer, fast bloggarens företag de facto går mycket bättre än ens eget. 

 

Ni som påstår att det enda bloggare gör är att skriva betydelselösa inlägg om sina liv, har ni någonsin kollat på en film eller en serie (det antar jag att ni gjort)? 


Låt oss ta serien Friends som exempel, en serie jag tror de flesta är bekanta med. Serien består av tio säsonger, och handlar om de påhittade karaktärerna Chandler, Joey, Monica, Phoebe, Rachel och Ross liv och vardag. 


Hm. Varför har ni månne slösat er tid på något så betydelselöst, som att följa med någon annans vardag? I timtal har ni sett på medan de gör saker som äter middag, ser på tv, går på fester och hänger tillsammans. 


Varför? Nå, kanske för att ni tyckt att det är intressant. Underhållande. Berörande. Roligt. Tankeväckande. Lärorikt. Avkopplande. Bra tidsfördriv. För att ni känner igen er själva. För att ni gillar karaktärerna. 


Hm. Varför läser folk bloggar? Nå, kanske för att de tycker att det är intressant. Underhållande. Berörande. Roligt. Tankeväckande. Lärorikt. Avkopplande. Bra Tidsfördriv. För att de känner igen sig själva. För att de gillar bloggaren.

 

Har aha-upplevelsen uppenbarat sig ännu? Ja? Bra. 

 

Och om ni tror att det är lätt att blogga, dagligen komma på intressanta saker att skriva om och skapa en trogen, växande läsarskara, då kan ni försöka starta en blogg själva, och se hur jäkla lätt det egentligen är att bli en bland de hundratusentals bloggare som faktiskt lyckas. 


Om ni tror att det inte är ett riktigt jobb att driva en framgångsrik blogg så borde ni få kliva in i Kenzas 

eller Blondinbellas skor för en dag för att få se hur deras "slappa arbetsdag" ser ut. 


Om ni tror att det enda bloggare gör är att skriva betydelselösa inlägg om sina vardagar, så borde ni sluta öppna munnen när ni uppenbarligen inte har någon aning om vad ni pratar om. 


Bloggare inspirerar, bloggare påverkar, bloggare är förebilder, bloggare jobbar stenhårt och flera bloggare har lyckats med framgångar som de flesta bara kan drömma om. Folk som ens försöker påstå annat, är i mina ögon enbart bittra och avundsjuka människor. 


Daniela Skoglund

Vill du också få ut din röst?