Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Staten borde sluta ge kungahuset pengar – ge dem till Zlatan

- 13/06/2017, 14:55 -
Human Golmohammadi tycker att staten ska sluta försörja kungahuset.
1 av 3

Human Golmohammadi tycker att staten ska sluta försörja kungahuset.

Privat/Dave Thompson

Zlatan – Kungen.
2 av 3

Zlatan – Kungen.

Dave Thompson

Human Golmohammadi
3 av 3

Human Golmohammadi

Privat

Human Golmohammadi: "Är kungafamiljen fattig? Bör/ska de betala själva för sina kalas? Alla vi andra gör ju det."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jag har inget emot kungafamiljen. Mycket eloge till dem för deras välgörenhetsarbete! Däremot tycker jag monarki hör till en tid då folk var rädda för att bli av med huvudet om de protesterade. En tid då man ärvde sina privilegier på folkets bekostnad. 

Nyligen läste jag att hovet haft ett förlustår igen. Det väcker några enkla frågor. Är kungafamiljen fattig? Bör/ska de betala själva för sina kalas? Alla vi andra gör ju det. 

Tänk om kungen skrev en FB-status om senaste bröllopet: "Hej! Min son ska gifta sig och vi behöver hjälp med finansieringen. Det saknas nämligen cirka 3 miljoner kronor. Då vår familj bara har cirka en halv miljard kronor i förmögenhet kan vi bara betala hälften av notan. Av pengabrist kan vi bara bjuda 400 personer men ni finns alla i våra tankar.”

Om jag skulle skriva så skulle det bli ramaskri. Kan det bero på att jag inte har lika stort PR-värde för Sverige? 2014 betalade vi cirka 127 miljoner kronor till hovet och får årligen tillbaka 1-5 miljarder kronor i PR-värde, men hur räknas monarkins PR-värde? 

Det finns inga exakta siffror. Man räknar nämligen på exponeringen i media och vad man skulle betalat för motsvarande annonsplatser, men vad gör man reklam för i mediebevakningen? 

Reklamen handlar om vilka som gifter sig, var/när/hur/varför, vad de äter, hur de klär sig och vilka som är inne eller ute på gästlistan. Budskapet är att Sverige har ett vackert kungligt bröllop?

Får monarkin folk att köpa fler svenska produkter och investera och spendera mer i Sverige? Alla nyheter om kungafamiljen skapar säkert uppmärksamhet och intresse hos en begränsad grupp monarkianhängare, men hur mycket leder detta till handling och tillfredsställelse hos övriga, och är det det mest kostnadseffektiva sättet? 

Besöker turister Sverige mest för att se kungafamiljen eller den vackra naturen? Köper andra länder svenska produkter för kungahusets skull eller för prislappens och kvalitetens skull? 

Det har tidigare föreslagits att kungahuset borde göras till en PR-byrå som säljer sina tjänster. Då skulle kungahuset tjäna enormt mycket mer samtidigt som skattebetalarna skulle slippa betala apanaget.

Annonsvärde som PR-mått är dessutom slut enligt många experter. Det finns ju andra som har högt eller högre PR-värde utomlands. Avicii skulle säkert locka många turister och fans till Stockholm med sitt offentliga bröllop. 

Zlatan är också kung sägs det. Borde vi inte betala apanage till dem istället? En annan punkt som bör mätas enligt experterna är sociala medier. Även där ligger kungahuset i starkt underläge. Zara Larsson har över 3 miljoner fler följare.

Jag läste också att Svensk Damtidnings upplagor ökar med cirka 50 procent vid kungliga högtider. De kallar sig för ”kungliga experter”, ”bejakar flärd och glamour”, är ”marknadsledande som kunglig veckotidning” och har en veckoupplaga på cirka 138 000. Det borde betyda att cirka 200 000 svenskar är genuint intresserade av monarkin?

Enligt diverse undersökningar sjunker stödet för monarkin och kungahuset för varje år. Cirka hälften av svenskarna vill inte ha monarki. 

Vad är lösningen då? Ge tillbaka makten till kungen? Få välja de bästa kandidaterna som ska vara Sveriges PR-konsulter? Införa republik? Att avskaffa monarkin genom en eventuell folkomröstning känns mest rätt men det kanske finns en kompromiss för att tillfredsställa båda sidorna.

Mitt förslag heter hovavgiften och skulle fungera som kyrkoavgiften. Man blir medlem i Svenska monarkin, betalar hovavgiften och vips så blir alla nöjda. 

För att tillgodose hovets ständigt ökande kostnader kan man då anpassa medlemsavgiften, ta inträde av besökarna vid de kungliga festligheterna som på en konsert eller sälja/hyra ut filmer på Netflix och iTunes. 

Kungafamiljen borde nog också vara beredd på nedskärningar. Det spanska kungahuset har sänkt sitt apanage med 20 procent för folkets skull och överlevt.

Att införa hovavgift är en lösning där var och en kan välja om de vill bjuda hovet på den där ”kanelbullen” som det kostar att ha monarkin och om man vill ha den sortens ”flärd och underhållning”.

Human Golmohammadi