Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Killarna på studentflaken är inte idioter – bara unga män

Denna text är hämtad från bloggen Bloggkommentatorerna.

Anna-Maria Johansson tycker att vi inte ska rikta kritik mot killarna på studentflaken – kritiken ska riktas mot samhällets strukturer.

Anna-Maria Johansson tycker att vi inte ska rikta kritik mot killarna på studentflaken – kritiken ska riktas mot samhällets strukturer.

Privat/SCANPIX

ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Anna-Maria Johansson

Anna-Maria Johansson

Privat

Debatt | 12/06/2017 19:24

Anna-Maria Johansson​: "De här killarna är rätt och slätt inga fuckboys. Snarare runkboys."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Alla som haft koll på Facebook och Instagram den senaste tiden har sett hur känt folk, och mindre känt folk, fullkomligt har rasat över de sexistiska studentbanderollerna. Som den här från förra året. 


Jag håller med om att det är osmakligt och inte vidare kul i sig. Det är också opassande att ha banderoller som uttrycker sexism på flaken som ska fira att man har tagit studenten


Att ta studenten borde betyda att man har förstått att vi lever i ett patriarkalt samhälle och vilka negativa konsekvenser det får för både män och kvinnor. Alla som ha fått E i samhällskunskap borde veta detta. 


En negativ del av det patriarkala samhället är våra könsroller som vi socialiseras in i, som vi förhåller oss till mer eller mindre. I det här fallet har pojkarna förhållit sig till könsrollerna mer, inte mindre. 

 

Om vi först tänker att de här pojkarna borde veta bättre och att de är dumma i huvudet och ondgör oss över dem ett tag så kan vi tänka klarare sen. Så.

 

När vi har rensat bort vår ilska tänker vi oss att de som har skrivit det här plakatet är unga män med väldigt lite erfarenhet av livet. De har gått på ett praktiskt program och inte haft så mycket intresse för de teoretiska ämnena vilket kan ha bidragit till att de har missat det här med patriarkala strukturer. 


De har fått fakta presenterad för sig på samhällskunskapslektionen, men inte gjort den till varken en färdighet eller blivit förtrogna med den. De tror kanske, om det vill sig riktigt illa, att patriarkatet är en åsikt och ingen fakta. 


De har också varit ute på praktikplatser där det jobbar en massa andra män som går runt och lever ut mansrollen till fullo. "Äter du en sallad istället för en pizza på lunchrasten så stämplas du som bög och du kan inte säga att du har tittat på Brokeback Mountain i helgen för då har du blivit bög, bara av att titta på filmen". 


De här killarna kanske har haft otur i genlotteriet och gissningsvis har de inte heller världens bästa sociala kompetens. De är orörda på snoppen. Ingen av något kön har någonsin kommit i närheten av dem på det viset. 


De är rätt och slätt inga fuckboys. Snarare runkboys. Det är ju i ärlighetens namn de flesta unga män i tonåren. Det är inte så många som har kommit i närheten av en kvinna när de slutar gymnasiet som vi kanske tror. De flesta ljuger om sitt första ligg. Även för sig själva. Livet ut.

 

Om vi tittar på banderollen med de här nya ögonen, som jag precis presenterat för er, så är det lika illa och sexistiskt, men man kan förstå varför de gör så här. De följer bara könsrollen. 


De vill tvätta bort "bögstämpeln" och de vill verka mer erfarna än vad de är, för att det tillhör könsrollen. Den där könsrollen som finns till på grund av det patriarkala samhället. 

 

Att gapa och skrika att de här killarna är idioter är egentligen inte konstruktivt alls. Killarna är produkter av det patriarkala samhället som alla andra är och ibland, även om kvinnor blir offer i de här strukturerna, så tycker jag så jävla synd om männen också. 

 

Därför kan vi inte bara sitta och kalla varandra för idioter och påtala vems fel det är hela tiden. Det händer ingenting då. Det blir nog tyvärr bara värre. 

 

Nej, framför en feminism som är konstruktiv och som kan visa på hur män och kvinnor kan vinna på ett mer jämställt samhälle tillsammans i stället för att sitta i sandlådan och kasta skit på varandra. 

 

Anna-Maria Johansson

Vill du också få ut din röst?
Håller du med?
Nyheter24 - 500 Error

SERVERFEL!

Servern kan inte genomföra din begäran.
Försök igen om en stund. /Redaktionen

Internal Server Error


Chefredaktör/
ansv.utgivare:
Henrik Eriksson
Mejl: henrik.eriksson@nyheter24.se
Nyheter24 AB
Skeppargatan 65
114 59 Stockholm
Tele: +46 8 678 77 00
Tips: tips@nyheter24.se
Twitter: twitter.com/Nyheter24