Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Betalar du för cirkus finansierar du utnyttjandet av djur

- 15/06/2017, 13:20
Ronja Pyyaho tycker att alla borde bojkotta cirkus.
1 av 3

Ronja Pyyaho tycker att alla borde bojkotta cirkus.

Privat/Bill Sikes

2 av 3

Bill Sikes

Ronja Pyyaho
3 av 3

Ronja Pyyaho

Privat

Ronja Pyyaho: "Vill vi att barn ska få bilden av att djur lever på människans premisser och är till för underhållning?"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Sommaren är i full gång och cirkussäsongen likaså. Människor i alla åldrar går på cirkus för att roa sig med att titta på djur som gör konster. Men är det verkligen lika roligt för djuren som inte själva har valt cirkuslivet?

Många är emot cirkusar som använder vilda djur. Även om det kan vara lättare att förstå att en elefant eller en kamel är längre bort från sin naturliga miljö än djur som hästar, hundar, tjurar och åsnor, så hör inte heller de djur vi kallar tamdjur eller husdjur hemma på cirkus.

Djuren på cirkus tränas hårt för att uppträda dag efter dag i en högljudd och stressig miljö. Ofta kan små barn, som inte förstår att de måste bete sig lugnt och försiktigt runt djur, få möjlighet att rida på kameler, åsnor och ponnyer.

Djuren transporteras även långa sträckor för att cirkusen ska kunna genomföra föreställningar i hela Sverige. För att ge en bild av transporternas omfattning så genomför Cirkus Olympia 200 föreställningar på 165 dagar och Cirkus Maximum genomför 160 föreställningar på 180 dagar. Det är få orter de stannar på mer än ett dygn.

All form av transport innebär stress för djuren. Att djuren under cirkussäsongen transporteras ofta och långt samtidigt som deras utevistelse är begränsad till tillfälliga hagar istället för i en naturlig miljö gör att det inte är möjligt att tillgodose djurens naturliga behov.­­

Många av de som besöker cirkusar är barnfamiljer. Som förälder är det viktigt att tänka på vilka signaler som sänds ut till ens barn. Vill vi att barn ska få bilden av att djur lever på människans premisser och är till för underhållning? 

Eller vill vi att barn ska lära sig att djur är kännande individer som ska respekteras och få leva för sin egen skull och kunna få utlopp för sina naturliga behov?

En opinionsundersökning utförd av Djurens Rätt 2016 visar att 3 av 4 svenskar vill förbjuda vilda djur på cirkus. Det är visserligen positivt att så många har fått upp ögonen för djurens levnadsförhållanden på cirkus, men att enbart förbjuda hållning av vilda djur är inte tillräckligt. 

Vi måste införa ett förbud mot all form av djurhållning på cirkus. Bolivia, Bosnien Hercegovina, Cypern, Grekland, Honduras, Malta och Mexiko är länder som redan har infört förbud mot djur på cirkus.

Sveriges veterinärförbund yttrade redan 2012, inför en ny djurskyddslag, att regeringen bör överväga att föreslå riksdagen ett förbud mot visning av djur på cirkus. Detta då det vid kontroller förekommit brister även vid hållning av hästar och hundar.

Cirkus Maximum, Cirkus Olympia, Cirkus Brazil Jack, Cirkus Scott, Cirkus Diana Rhodin och Cirkus Bambino använder sig av djur. Välj istället att se en föreställning av Cirkus Cirkör eller Circue du Soleil, då de inte använder sig av djur.

Betalar du för att gå på cirkus med djur finansierar du utnyttjandet av djur. Bojkotta djurcirkus, djur är inte underhållning!

Ronja Pyyaho