Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ibn Rushds svar på min kritik svarar inte på någonting

- 15/06/2017, 14:28 -
Rebecca Weidmo Uvell är inte nöjd med svaren hon fått av Ibn Rushd.
1 av 2

Rebecca Weidmo Uvell är inte nöjd med svaren hon fått av Ibn Rushd.

Privat/Privat

Rebecca Weidmo Uvell.
2 av 2

Rebecca Weidmo Uvell.

Privat

Rebecca Uvell: "Den främsta frågan jag vill ha svar på är hur pengar som ska gå till studier istället går till inköp av ett 11 miljonershotell?"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Ibn Rushd har svarat på min kritik, men svarar egentligen inte på någonting. De förklarar till exempel att förbundet 2012 plötsligt gjorde 5,3 miljoner i vinst på statsbidrag som skulle gå till utbildning med att de hade ont om personal. 

Men enligt årsredovisningarna hade de 17 anställda 2011 och 24 anställda 2012. Och hur höga löner betalar egentligen Ibn Rushd om en vinst på 5,3 miljoner kronor kan förklaras med att några personer sa upp sig? 

Enligt deras årsredovisningar hade de 200 000 studietimmar 2011 och 204 000 studietimmar 2012 och personalen ökade med 7 personer. Ändå lyckades de spara hisnande 5,3 miljoner kronor? Sannerligen en prestation tycker jag. 

Så frågan kvarstår hur Ibn Rushd på ett enda år kunde spara ihop miljonerna, som sedan finansierade ett hotellköp på 11 miljoner kronor kontant för några pantbrev finns inte uttagna. 

Ett ännu större frågetecken är hur Folkbildningsrådet kunde tycka att detta är okej? Och varför de året efter kunde skänka halva hotellet till en privat stiftelse? 

Ibn Rushd hävdar också att Granhedsgården inte alls är ett hotell. I Granhedsgårdens årsredovisning står det ”Bolaget driver hotell och konferensverksamhet”. Inte ett ord om utbildning. 

På hemsidan marknadsför hotellet sig med: ”Gården passar utmärkt både till den lilla familjesemestern och till det stora sommarlägret eller personalkonferensen... På gården har vi fyra olika bastun, SPA och relaxmöjligheter för riktig avkoppling”.

Varför de som ägare till Granhedsgården marknadsför det som ett hotell om det nu inte är ett hotell svarar Ibn Rushd inte heller på. En till fråga som är obesvarad är hur Folkbildningsrådet kunde säga ja till hotellköpet när deras egna regler uttryckligen förbjuder att bidraget ska gå till kommersiell verksamhet. 

Ibn Rushd påstår vidare att de bara köpte halva hotellet men hela fastigheten finns redovisad som en tillgång 2013, inte halva. Först 2014 överlät förbundet hela hotellet till det nya bolaget Granhedsgården AB.

Inte heller svarar de på varför de efter köpet ansökte om att öppna asylboende där och det kan klassas som folkbildningsverksamhet. 

Men det finns ännu fler frågor. Till exempel hur de enligt årsredovisningen 2014 kan ha 500 000 studietimmar när jag bara hittar en enda kurskatalog online. 

Den tillhör Ibn Rushd Södra och innehåller bland annat en kurs hur man söker bostad, hur man får jobb och hur man känner efter om man är sjuk. Var är all verksamhet? 

Enligt hemsidan bedrivs huvuddelen av folkbildningsverksamheten i samarbete med medlemsorganisationerna: Förenade Islamiska Föreningar, Islamiska Förbundet, Islamiska kulturcenterunionen, Islamic Relief, Islamiska Shiasamfundet i Sverige, Koranläsarnas förbund, Sveriges Muslimska scouter, Sveriges Muslimska Förbund och Sveriges Unga Muslimer. 

De två sistnämnda har blivit av med sina bidrag från MUCF för att de bjudit in hatpredikanter. Varför får de bedriva studieverksamhet åt Folkbildningsrådet när de blivit av med bidragen hos andra myndigheter på grund av olämpligt beteende? 

Islamic Relief kopplas till Muslimska Brödraskapet och bjuder också regelbundet in hatpredikanter. 2015 föreläste antisemiten Zaghloul El-Naggar där. Han påstår att judarna startade första och andra världskriget och att de ligger bakom attacken på World Trade Center 2001. 

Så många frågor, så få svar, är sammanfattningen av Ibn Rushds artikel. 

Men den främsta frågan jag vill ha svar på är hur i hela friden pengar som ska gå till studier med Folkbildningsrådets goda minne istället går till inköp av ett 11 miljonershotell, som sedan direkt skulle bli asylboende och som nu inte ens ägs av studieförbundet längre utan av en insynsskyddad stiftelse?

Rebecca Weidmo Uvell