Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ser jag en till bok om att lyckas trots sin diagnos så kräks jag

- 19/06/2017, 13:05
Therese Boström riktar kritik mot personer med bokstavskombinationer som skriver böcker om att lyckas.
1 av 3

Therese Boström riktar kritik mot personer med bokstavskombinationer som skriver böcker om att lyckas.

Privat/Pixabay

2 av 3

Pixabay

Therese Boström
3 av 3

Therese Boström

Privat

Therese Boström​: "Vill ni göra oss en tjänst: gör en omfattande samhällsanalys, och skriv en bok om det".

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jag läser en statusuppdatering på Facebook där man efterfrågar personer till en bok  personer som lyckats trots bokstavskombinationer.

Samtidens personfixering vid framgångshistorier tar verkligen fokus från de verkliga samhällsproblemen som personer inom autismspektrat och/eller med bokstavsdiagnoser brottas med. 

Till att börja med kan vi kalla det vid dess korrekta medicinska benämning: neuropsykiatriska diagnoser, som i stora drag innebär att hjärnan inte tar in, processar och tolkar information på samma sätt som neurotypiska hjärnor.

Människors möjligheter att klara sig bra trots diagnoser har så många andra faktorer som inte ens har med diagnosens “superkrafter” att göra, som personliga resurser och egenskaper, socialt nätverk, tillgång till god vård och andra stödinsatser. Det är alltså mycket möjligt att dessa människor skulle klarat sig bra i samhället utan diagnos också.

Denna personfixering tar bort fokus från de stora frågorna, som att vi i stor grad har ojämlik vård i Sverige. Pojkar/män utreds i högre drag än flickor/kvinnor och får därför större tillgång till behandling och stödinsatser, vilket ökar deras möjligheter att bättre hantera samhällets krav. 

Det är stora regionala skillnader i kunskap, vård och stödinsatser för personer inom spektrat, och möjligheter till anpassning av miljön som minskar risken att utveckla annan psykisk ohälsa som nedsätter funktionen i samhället ännu mer.

Samtidigt är det en fråga om människovärde. Som om vi bara kan ha ett värde som människor om vi förmår hantera och leva efter samhällets snäva sociala normer och krav.

Sluta desarmera vår kamp för bättre och jämlik vård, bättre stödinsatser, större acceptans för annorlunda beteende och funktion, och möjligheter till så tillfredsställande och självständiga liv som möjligt. I slutändan är vi alla bara variationer på mänskligheten.

Vill ni göra oss en tjänst: gör en omfattande samhällsanalys över de riktiga problemen som personer inom spektrat brottas med istället, och skriv en bok om det. Använd den i opinionsbildning gentemot politiker och tjänstemän samt för ökad förståelse av allmänheten.

Therese Boström