Marcus Birro funderar över vad stressen gör med oss människor.
1 av 3
Marcus Birro funderar över vad stressen gör med oss människor. - Foto: TT/Lotta Fernvall
2 av 3
- Foto: Christine Olsson / Christine Olsson/TT
3 av 3
- Foto: Lotta Fernvall

Marcus Birro: En fullklottrad kalender är den nya Bibeln

Marcus Birro: "Vi kan inte ens hämta våra egna barn från förskolan utan att samtidigt kolla jobbmejlen".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I Sverige definieras du som människa utifrån vad du gör. Och inte bara det. Du bedöms utifrån hur mycket och ofta du gör det du gör. En fullklottrad kalender är den nya Bibeln. 

Varje streckad linje under varje dag ska helst vara fullklottrad av möten, presentationer, inlämningar, tider,  deadlines och lunchmöten. Under hela dygnet arbetar vi. Gränsen mellan arbete och fritid har fullständigt brutit samman.

Det är inte särskilt länge sedan man stämplade sitt kort, hängde av sig sitt blåställ och sprang ut genom grindarna på fabriken. Nu kan vi inte ens hämta våra egna barn från förskolan utan att samtidigt kolla jobbmejlen.

Vad gör allt detta med oss? I den kristna tron lär vi oss att vårt värde inte ligger i det vi presterar. Vi är älskade för dem vi är. Vi är älskade för ATT vi är. Vi lever och vårt värde ligger i oss medfött som mänsklighet.

Kommer du dragandes med det där i det offentliga samtalet idag blir du genast avfärdad med hån, hat eller rent löje.

Jag är kristen. Men jag är en rätt dålig kristen. Jag är också en av dem som lägger mitt värde i det jag gör. Det är hysteriskt viktigt för mig hur många böcker jag skrivit och väggarna i mitt hem är fyllda med tavlor på priser jag vunnit.

Inte för att jag försöker vara en god far, en solidarisk medmänniska eller en människa bara, utan det är priser som berättar om vad jag skapat, vad jag gjort.

Jag är i högsta grad en av alla dem som måste arbeta sig till något annat än detta ständiga självförakt. Varifrån kommer detta självhat? Varför duger jag inte som jag är? Varför värdesätter jag mitt liv endast i ljuset av det jag skriver, det jag gör och producerar? 

Jag tror de frågorna är för tunga och för svåra för oss att svara på. Så vi arbetar ännu mer istället. På flera sätt tror jag att arbetet kan fungera som en flykt. En flykt undan bitterhet, stökiga kärleksrelationer, ett stendött äktenskap, vemod, melankoli. På det sättet blir arbetet ett gift som både när och förtär oss.

Samtidigt. Jag älskar att skriva. Det är det roligaste jag vet. Jag skulle gå under om jag inte fick skriva. Så är det säkert för dig också, även om din passion kanske gäller annat än skrivande.

Samtidigt är det inte alla som älskar sitt arbete. När nu Järfälla kommun går med på att sänka arbetstiden till sex timmar varje dag gör man det på sina anställdas direkta önskning. 

Det är de socialanställda som flaggat för att de helt enkelt inte orkar arbeta mer. De håller på att bränna ut sig allihop. Så då går kommunen in och styr upp det. För att skydda människan bakom yrket. 

Jag skulle aldrig palla sex timmars arbetsdag. Jag älskar mitt arbete allt för mycket. En författare ÄR sitt yrke. Men samtidigt smyger känslan på mig. Det kanske är just därför som det är av betydelse att faktiskt börja dra en skarpare gräns mellan yrke och fritid.

Marcus Birro

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.