Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Tjejer ska inte behöva lämna stranden för att män ofredar dem

- 22/06/2017, 09:31
Nina Rung skriver om att vi måste lära killar att inte blotta sig.
1 av 3

Nina Rung skriver om att vi måste lära killar att inte blotta sig.

Privat/AP

2 av 3

AP

Nina Rung
3 av 3

Nina Rung

Privat

Nina Rung: "Vi får lära oss hur rädda vi ska vara för blottare när det borde vara killar som får lära sig att de inte får blotta sig."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

En kollega berättar om sin semester. Om hur hon, ihop med tre andra kvinnor, njöt av att yoga på stranden

Och hur allt det där blev fult och äckligt den morgonen när en man stod och runkade några meter bort. Hur han, trots att de skrek åt honom, bara lommade iväg men med kuken i handen så att alla skulle kunna se.

Och hur den första tanken är att ingen ville vara på stranden mer. Att det ska vara så. 

Att kvinnor tvingas bort från stranden, skogen, joggingspåret, tunnelbanan om natten och festivalen för att vi inte pallar mäns ofredanden eller risken att utsättas för just det. 

Och hur det absolut inte får normaliseras. Som kollegan sa: "Det var ju ett brott vi utsattes för och det ska vi liksom inte tänka bort som att ja ja, det där händer". 

För det gör det, men det ska det inte. Att vi fått lära oss om hur rädda vi ska vara för en blottare när det borde vara killar som får lära sig att de inte FÅR blotta sig, ofreda, gå över tjejers gränser och att de MÅSTE lyssna efter samtycke, söka respekt och samförstånd. 

DET hade varit rätt så mycket mer effektivt.

Nina Rung